Konferencija: Digitalne kompetencije učenika i nastavnika - put za budućnost

Radiosarajevo.ba
Konferencija: Digitalne kompetencije učenika i nastavnika - put za budućnost
Foto: Radiosarajevo.ba / U fokusu EDUIT-a je unapređenje kvalitete obrazovanja u Kantonu Sarajevo kroz upotrebu IT-a

Konferencija eduIT (Udruženje nastavnika i profesora informatike) na temu obrazovanja i informacionih tehnologija, prva je konferencija ove vrste u Bosni i Hercegovini. U fokusu ovog međunarodnog skupa je unapređenje kvalitete obrazovanja u Kantonu Sarajevo kroz upotrebu IT-a. Razvoj novih kompetencija za informatizaciju u obrazovanju važan je, kako za učenike tako i za nastavnike.

Konferencija / E-školstvo: Obrazovanje i informacione tehnologije-novi pogledi i izazovi

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović je otvarajući konferenciju podsjetio je da je u uvođenju informatike u školske programe za mlađe učenike bio jedan od prioriteta u njegovom mandatu, ali da je za to ključna bila edukacija nastavnika. Trenutno je oko 1.200 nastavnika osposobljeno za rad ove vrste. Također, opremljene su elektronske učionice, a nastavnici se ohrabruju da ih koriste, ne samo u nastavi informatike, već i za druge predmete.
Projekat online upisa u srednje škole je jedno od dostignuća u procesu digitalizacije obrazovnog sistema.

Jedan od narednih projekata bit će elektronska matura, kako bi se dobili 100 posto objektivni pokazatelji znanja učenika.

Edin Smajić, predsjednik udruženja nastavnika informatike EDUIT, u ime organizatora istaknuo je da su digitalne kompetencije jedan od prioriteta za razvoj obrazovanja.

Svoja iskustva s prisutnima je podijelila i Bernarda Trstenjak, predstavnica projekta E-školstvo zahvaljujući kojem je značajno unaprijeđen obrazovni sistem u Sloveniji.

Učesnici panel diskusije na ovoj konferenciji su pomoćnica ministra u Ministarstvu za obrazovanja, nauku i mlade, mr. sci. Azemina Njuhović, Larisa Halilović iz British Councila, Vesna Andree Zaimović, urednica portala Radiosarajevo.ba, Omar Krivošija iz Microsofta BiH, Adnan Subašić iz ComTradea i Kemal Selmanagić ispred R&S-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije