Sebija Izetbegović: Prerušila sam se i istraživala šta se radi na KCUS-u

S. H., F. Z.
Sebija Izetbegović: Prerušila sam se i istraživala šta se radi na KCUS-u
Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović obratila se danas javnosti na konferenciji za medije koja je održana na KCUS-u.

U uvodnom obraćanju generalna direktorica KCUS-a rekla je da je pripremajući program rada za konkursnu proceduru za generalnog direktora koristila zvanične izvještaje KCUS-a od ranije, ali da su oni bili netačni u svakom pogledu te da stoga nije imala pravu sliku stanja u KCUS-u.

Po dolasku na funkciju, rekla je Izetbegović, prevashodno su se počeli baviti finansijskom situacijom i jako lošim međuljudskim odnosima na KCUS-u. Također, Izetbegović je navela da je zatekla veliki broj zaposlenih, naročito onih s posebnim šefovskim funkcijama - njih 550. Inače, ukupno je zatekla 3.637 zaposlenih.

Izetbegović je, kako je kazala, obilazeći KCUS-a po dolasku na funkciju uočila da ima veliki broj doktora na bolovanju bez razloga.

"Dok su se ti ljekari šetali gradom i pili kafu, naši pacijenti su bili na dugim listama čekanja", navela je Izetbegović, te je rekla da se zna kada su i koji ljekari uzimali bolovanja ljeti i zimi.

Ljekari su, kako je navela Izetbegović, i pored dva mjeseca godišnjeg odmora uzimali bolovanja i radili u privatnim ordinacijama.

Izetbegović se osvrnula na dugi period čekanja na usluge, te da se zbog toga prerušila u civila i otkrila da su pacijenti ulazili čak i na sporedne ulaze po privilegiji. Ona je, kako navodi, sama probala u civilnoj odjeći ući na sporedni ulaz, ali nije uspjela i tada su je prepoznali, te je dodala da liječenje ne smije biti samo za one koji imaju štele.

Direktorica KCUS-a je navela da su očistili i sve zapuštene prostorije, naročito laboratorije. Tada su promijenili i radno vrijeme laboratorija, a "neki zaposlenici tek su tada upoznali svoje šefove", ustvrdila je.

"Pacijenti KCUS-a sada ne čekaju duže od 30 minuta", kako je rekla direktorica, a ranije su sa sobom nosili knjige da "ubiju" vrijeme čekanja.

"Na ljubaznost ljekara ispočetka su se pravo čudili", kazala je čelnica KCUS-a.

Izetbegović je navela brojne apsurde koje je zatekla: tri klinike za transplantaciju bez pacijenata, praznu sobu s tri kreveta koja ima šefa i glavne sestre, ugašen centar za opekotine koji je i dalje imao šefa iako odjeljenje ne postoji, zatvaranje operacijske sale da bi otvorili ljekarsku sobu itd.

Osvrnula se i na Jedinicu intenzivne internističke terapije (JIT) koja je nanijela pola miliona štete KCUS-u radeći paralelno s apotekom KCUS-a, zapošljavajući podobne kadrove itd.

"JIT je tadašnji menadžment obavještavao da nemaju kapacitet i opremu, da je nemoguće napraviti dežure i da tada niko nije napravio analizu isplativosti odjeljenja. Inače, KCUS ima 159 kreveta za intenzivnu njegu", navela je generalna direktorica.

Izetbegović je navela da je KCUS imao i nepoznate radnike kojima su uplaćivane plaće i telefonski račun. Kadar je priman bez ikakvog reda, stoga sada rješavaju te probleme.

"Do sada je na 30 pacijenata s malignim oboljenjima bila jedna sestra", oprimjerila je Izetbegović, te je navela da su u KCUS-u zapošljavani nastavnici engleskog, njemačkog, arapskog, kožarski tehničari, bojači tkanina itd.

Dodala je i kako su u izgradnju KCUS-a do sada uložena 84 miliona, a na opremu oko 108 miliona, te da je za izgradnju potrebno još oko 70 miliona. Izetbegović je navela da su zbog loših uvjeta morali premjestiti neke klinike na druge lokacije: "Sve klinike za djecu sada su na Jezeru gdje je otvorena i usluga za transplantaciju koštane srži".

Izetbegović je tokom obraćanja navodila i, kako je ocijenila, "brojne apsurde, neiskorištavanje opremljenih operacijskih sala, transport pacijenata iz zgrade u zgradu po svim uslovima". Jedina klinika koja je imala sve uvjete je Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju. Većina opremljenih sala i soba nije bila zavedena u knjigama.

Izetbegović je navela da je ponosna što su u kratkom roku riješili veliki broj problema, i pored raznih prijetnji kojima je moglo biti ugroženo zdravlje i život pacijenata. Prekinuli su praksu preuzimanja aparata na poklon za koje su po osam miliona plaćali servise, te da su uštedjeli na svim nivoima i isplatili 63 miliona od 100 miliona duga.

U 2017. planiraju popraviti finansijsku situaciju, plaće uposlenika i upošljavanje sposobnog i potrebnog kadra koji će proći konkursnu proceduru. Naveli su da će konkursi biti potpuno transparentni, te da se na 63 pozicije do sada prijavilo skoro 1500 ljudi. Izetbegović je navela da planiraju obnoviti zastarjele aparate za zračenja, magnetnu rezonancu itd. što će smanjiti liste čekanja i da će KCUS opet biti lider u onkologiji.

Doktori će, poručila je Izetbegović, ići na edukacije i kongrese, a ne više na seminare "s peškirom i kupaćim gaćama".

Na pitanje novinara o stanju lijekova na KCUS-u, kaže da postoji nedostatak na bolničkim listama te da pacijenti moraju sami uzeti lijekove, ali da im se troškovi mogu refundirati jer UKCS potpisuje potrebu uzimanja lijekova.

Izetbegović je navela da zbog duga prema Sarajevogasu, KCUS neće ostati bez plina zbog važnosti institucije i da duguju svakome.

U razgovoru s novinarima, Izetbegović je navela da su morali baciti veliki broj materijala, poput leća na Očnoj klinici u vrijednosti od 15.000 KM.

Kako je navela, s KCUS-a je otišlo 20 ljekara te da su svi dobili zamjenu, zaposleno ih je 26.

Novinari su Izetbegović podsjetili da je dvije godine bila članica Upravnog odbora u vrijeme kada je nastajao dug, na što je ona kazala da je o tome govorila javno na sastancima Upravnog odbora i da to postoji u tonskom zapisu, te da je zbog toga nakon 24 godine otišla s KCUS-a.

O slučajevima smrti beba na KCUS-u govorio je dr. Edo Hasanbegović te je naveo da Pedijatrijska klinika ima probleme zbog nedostataka pedijatara.

Zbog navoda o smrti dječaka zbog meningokokne sepse, doktor Hasanbegović je naveo da to nije razlog smrti, već da je imao upalu pluća s popratnim simptomima. Doktor je naveo da o tome postoje zapisi i da su njegovi roditelji odbili obdukciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije