Kanton Sarajevo dobija 275 zelenih otoka za razvrstavanje otpada

1
Promotivni tekst
Kanton Sarajevo dobija 275 zelenih otoka za razvrstavanje otpada
Foto: People in Need BiH / Projekt upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo

U okviru projekta "Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo", na području grada u narednih nekoliko dana bit će postavljeno 275 zelenih otoka, odnosno kompleta kontejnera za razvrstavanje otpada.

Kućnim razvrstavanjem i pravilnim odlaganjem otpada građani Sarajeva mogu pomoći svom gradu da bude čistiji, a osim toga, smanjuju rizik pretvaranja zelenih površina u deponije, te učestvuju u uštedi energije i očuvanju prirodnih resursa. Reciklaža znatno smanjuje količinu otpada koji se odlaže. Odvojeno prikupljanje otpada jedan je od najizravnijih načina kojim se pridonosi zaštiti okoline, smanjenju onečišćenja i održivom razvoju. Zbog toga je važno da taj proces započne u kućanstvu svakog stanovnika Sarajeva, a uskoro nadamo se i cijele Bosne i Hercegovine.

"Mnogi će pomisliti 'Zašto ću se mučiti i razdvajati otpad?! Mojih nekoliko flaša i papira ništa ne znače u odnosu na količinu otpada koje se baca…' Naravno, nije baš tako! Postoji na hiljade ljudi koji će pomisliti isto, a to je već cijela jedna deponija otpada. Počnite od sebe, napravite promjenu već danas i budite uzor ostalim ukućanima, komšijama, prijateljima. Sve što je potrebno da učinite je da odvajate PET ambalažu i konzerve od ostalog otpada. Već drugi dan možete početi odvajati papir i staklo. Odvojen i pravilno odložen otpad će radnicima komunalnog preduzeća uveliko olakšati posao transporta i razdvajanja otpada u sortirnicama, jer su to oni do sada radili umjesto vas i to ručno u namjenskim sortirnicama kompanije KJKP RAD", navode iz međunarodne organizacije People in Need, koja implementira projekat u partnerstvu sa KJKP RAD d.o.o. Sarajevo i kompanijom Dekonta uz podršku Vlade Republike Češke.

Projekat 'Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo'
Foto: People In Need / Projekt upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo

Šta možete uraditi već danas?

Pronađite najbliži zeleni otok sa namjenskim kontejnerima za razvrstavanje otpada. Umjesto jedne, pronađite još dvije vreće ili kante za odlaganje kućnog otpada i u njih počnite odvajati:

  • PET ambalažu - sve vrste plastičnih boca, konzerve, limenke i tetrapak ambalaža osim posuđa za
    jednokratnu upotrebu (kutije od tanke plastike za transport gotove hrane, plastične čaše i plastični escajg se ne mogu reciklirati). Ovu vrstu otpada odložite u ŽUTI KONTEJNER.
  • Papir i karton – novine, karton, sve vrste papirne ambalaže i otpada, neuprljan i neumašćen karton od
    pizze… Ovu vrstu otpada odložite u PLAVI KONTEJNER.
  • Staklo – boce, tegle, očišćene boce od lijekova, parfema i sve druge vrste staklene ambalaže odložite u ZELENI KONTEJNER. U slučaju da zeleni kontejner nije dostupan u vašoj blizini, staklo također možete odložiti u kontejner na Reciklažnom dvorištu namijenjen za staklenu ambalažu.

Sav otpad šalje se na obradu i razdvajanje na Sanitarnu deponiju Smiljevići u Buća Potoku.

Projekat 'Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo'
Foto: People In Need / Projekt upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo
Koristan savjet: Smanjite volumen reciklažnog otpada! Boce i tetrapake ispraznite, spljoštite (izbacite zrak iz njih) i zatvorite čepom prije odlaganja, tako ćete odlaganje i transport učiniti lakšim i jednostavnijim sebi i drugima.

Pomozite svojoj okolini da bude zdravija i čistija već danas za sve nas i generacije koje dolaze.

Budi srce odvajaj otpad! Više o recikliranju u Kantonu Sarajevu pronađite na web stranici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije