Kako se boriti za javni prostor?

Radiosarajevo.ba
Kako se boriti za javni prostor?


Kako se boriti za javni prostor, sačuvati ga u vlasništvu građana, te kakvu ulogu u tome imaju umjetnici? To je bila tema diskusije održane sinoć u Mostaru, u sklopu projekta Alter Kultura.

Na diskusiji pod imenom Savremene kulturno-umjetničke prakse kao strategije kritičkog djelovanja unutar javnog prostora? učestvovali su i neki od inicijatora banjalučke akcije Park je naš, Toni Pitrovšek i Siniša Andić.

Nakon predstavljanja programa Kultura za razvoj, od strane menadžerice Renate Radeka, u sklopu kojeg je podržana platforma Alter Kultura, Ena Bavčić iz UG Pravo Ljudski, podsjetila je publiku na događaje koji su se odvili tokom panel diskusije u okviru programa Alter Kultura u Banja Luci, kada su posjetioci otjerani s lokacije Staklenac, nakon čega su se panelisti pridružili protestima, gdje su nastavili s panel diskusijom, i na taj način iskazali podršku inicijativi za Picin park.

„Kao inicijatorima Alter Kulture, posebno nam je zadovoljstvo što smo o borbi za javni prostor u Mostaru imali priliku čuti iskustva iz Banja Luke od glavnih aktera akcije koja je odjeknula na aktivističkoj sceni i drugih gradova“, istakla je Ena Bavčić, i objasnila kako su Toni i Siniša govorili o samom procesu organizacije protesta, te funkcionisanju grupe učesnika-šetača koja svakodnevno radi na strategijama za dalji razvoj ove akcije i osvještavanja građana kako Banja Luke, tako i cijele države, o problematici prava na javno dobro.

„Drago mi je vidjeti da projekt koji je nastao na bazi suradnje gradova Sarajeva, Banja Luke, te Tuzle i Mostara, sada dobiva konkretne okvire suradnje umjetnika iz ovih gradova koja će se nadam se nastaviti putem otkrivanja zajedničkih interesa među kulturnim djelatnicima“, istakla je Renata Radeka, menadžerica programa Kultura za razvoj.


Nakon diskusije, održana je prezentacija francuskih umjetnika Alana Fertila i Damiena Teixidora, koji se kroz svoje umjetničko djelovanje bave skate kulturom, i koji će u Mostaru voditi radionicu za izgradnju elemenata za budući skate park zajedno s lokalnim skejterima. Njihova prezentacija je otvorila pitanje umjetničkih strategija koje imaju potencijal da podrže i uspostave kritičko i diskurzivno djelovanje unutar javnog prostora, a na čijem razvoju i implementaciji umjetnička produkcija Abart sustavno radi.


U nedjelju 24.06.2012. program je nastavljen jutarnjom akcijom postavljanja (Re)collecting Mostar - arhiva na otvorenom, dok je u popodnevnim satima na igralištu iza Centra za kulturu organizirano druženje s Fertilom i Teixidorom. Na ovom događaju su se predstavili mladi mostarski skejteri, DJ-evi, plesači i drugi performeri, uz postavku prve skulpture koju su umjetnici realizirali, i koja će obilježiti početak radionice za budući skejt park u Mostaru.

Alter Kultura – platforma koja kroz povezivanje kulturnih aktera Banje Luke, Mostara, Tuzle i Sarajeva želi pridonijeti decentralizaciji kulture u BiH stiže 26. juna u dvodnevnu posjetu Tuzli, a 29. i 30. juna završava u Sarajevu. Alter Kulturu čine udruženja Pravo Ljudski iz Sarajeva, UNSA GETO iz Banja Luke, OKC Abrašević iz Mostara i Centar za stvaralački, istraživački i građanski angažman "Grad" iz Tuzle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije