Kako funkcionišu aukcije Uprave za indirektno oporezivanje BiH?

0
N. Žunić
Kako funkcionišu aukcije Uprave za indirektno oporezivanje BiH?
Foto: UIO BiH / Oduzeta roba

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine od svog osnivanja, s vremena na vrijeme, objavljuje pozive na dolazak na aukcije robe koju su oduzeli. Ovo je prilika za mnoge građane da određene stvari dobiju po sniženoj cijeni. 

Ovo je praksa koja se vodi još od osnivanja ove državne agencije, 1. januara 2005. godine. U svom radu, čelnici ove agencije često nalaze robu koja se iz pravnih razloga mora oduzeti. U slučaju da dobiju priliku da robu prodaju, iz UIO BiH organizuju javne aukcije na kojima mogu učestvovati svi građani Bosne i Hercegovine. 

Nije rijetkost da se na ovim aukcijama nađu i predmeti poput automobila, nakita, skupocjene odjeće, kao i tehnoloških uređaja kao što su mobiteli, laptopi ili kompjuteri. Također, može se desiti i da se prodaju neke neobičnije stvari, pa je čak jedna aukcija organizovana specifično za prodaju kamiona, ranije ove godine. 

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

Pravila su jednostavna - mogu učestvovati svi građani Bosne i Hercegovine, osim ljudi koji su u srodstvu sa zaposlenicima UIO BiH, i to do trećeg stepena krvnog srodstva. Nominalna vrijednost svake ponude (povećanje prodajne cijene) na aukciji ne može biti manja od 100 KM u odnosu na prethodnu ponudu. Također navode da su ponuđači dužni prije početka aukcije dokazati svoj identitet ličnom kartom ili pasošem, odnosno ovjerenoj punomoći o zastupanju ukoliko se radi o zastupnicima.

U slučaju da se roba ne proda, donosi se nova odluka. Postoji opcija da se održi nova aukcija, ali može doći i do direktne prodaje, gdje bi prvi ponuđač koji se odluči na kupovinu po cijenui koja se odredi mogao da kupi robu koja je predmet direktne prodaje.

Američka ambasada u BiH ponovo prodaje stvari: Evo šta možete kupiti

Američka ambasada u BiH ponovo prodaje stvari: Evo šta možete kupiti

Kako bi saznali više detalja o aukcijama, ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je Upravu za indirektno oporezivanje naše zemlje. Na pitanje o tome kako same aukcije funkcionišu, odgovorili su: 

"Postupanje UIO sa oduzetom robom regulisano je Zakonom o krivičnom postupku BiH, Zakonom o prekršajima BiH i Zakonom o carinskoj politici BiH. U skladu sa navedenim zakonima, nadležni sudovi i prekršajni organi donose odluke o daljem postupanju sa oduzetim predmetima.

U slučajevima kada se donesu pravosnažne i izvršne odluke o trajnom oduzimanju predmeta i iste stave na dalje raspolaganje UIO, oduzeta roba se izlaže postupku prodaje ukoliko nema daljih prepreka za njihovo stavljanje u slobodan promet na teritoriji BiH. Odlukom o prodaji carinske robe bliže je propisan način i postupak prodaje robe za koju su se stekli uslovi da se izloži prodaji, te druga pitanja u vezi sa prodajom robe.

Uglavnom UIO objavljuje na web stranici aukcije i direktne prodaje, sa svim potrebnim informacijama, o kojoj vrste robe riječ, gdje se ista nalazi, ko sve ima pravo učešća, na koji način….itd." 

Kako bi aukcija počela, mora se odrediti i cijena robe. Iz UIO BiH su nam objasnili i kako se tačno odvija ovaj proces. 

Porezna uprava FBiH prodala zaplijenjen nakit: Evo koliko su profitirali

Porezna uprava FBiH prodala zaplijenjen nakit: Evo koliko su profitirali

"Početna prodajna vrijednost robe koja se oglašava na I (prvoj) javnoj aukciji utvrđuje se komisijski (član 6. Odluke o prodaji carinske robe) shodno odredbama carinskog zakonodavstva koje regulišu utvrđivanje carinske vrijednosti robe uz uvažavanje trenutnog stanja robe.

Početna prodajna vrijednost robe koja se oglašava na II (drugoj) javnoj aukciji umanjuje se na 75 posto prodajne vrijednosti sa I (prve) javne aukcije (član 12. Odluke o prodaji carinske robe)", rekli su iz ove državne agencije.

Za kraj, otkriveno je i koliko je novca zarađeno od aukcija u tekućoj, ali i u prethodnih pet godina. 

"Tokom 2023. godine UIO je po osnovu prodaje oduzete robe naplatila 245.530,15 KM prihoda, dok je u prethodnih 5 godina po istom osnovu ukupno naplaćeno 1.394.287,35 KM", navode iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. 

UIO BiH nije jedina: Aukcije organizuju i Ambasada SAD, MUP, Porezna uprava...

Aukcije u javnim institucijama nisu novost u Bosni i Hercegovini. 

Osim Uprave za indirektno oporezivanje, ovakve aukcije održavaju i druge institucije, kao i ambasade u BiH. 

Tako se često u Ambasadi SAD-a u Sarajevu odlučuju na prodaju stvari na ovaj način. Isto rade i entitetske Porezne uprave, kao i entitetsko, kao i kantonalno, MUP. 

Prodaja se vrši samo građanima Bosne i Hercegovine, koji imaju važeće dokumente naše zemlje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije