U blizini Prijedora: Bratija manastira "Klisina" godinama proizvodi sireve

Radiosarajevo.ba
U blizini Prijedora: Bratija manastira "Klisina" godinama proizvodi sireve
Bratija manastira Klisina, koji je mjesto okupljanja velikog broja vjernika prijedorske regije, unazad nekoliko godina počela je s proizvodnjom sira, prvenstveno gaude, i još nekoliko vrsta sireva.

Za kratko vrijeme manastirski sir je postao veoma tražen zbog kvaliteta, a osim sira monasi proizvode kefir, mlijeko, običan sir, domaći med, a na svojoj ekonomiji pripremaju za prodaju domaću rakiju, te nadaleko čuven po ljekovitosti liker od zelenih oraha. Zbog velike potražnje razmišljaju o proširenju proizvodnje.

Monah Trifun Bojanić u Klisini živi oko osam godina, a na ekonomiji ovog manastira zadužen je za posao oko krava i pravljenje sira.

"Svaki sir koji pravimo, ako se nadimi ili mu se doda koji začin automatski dobijamo drugu vrstu sira. Uglavnom pravimo gaudu, farmer, grojer i montasio. Pravili smo i fetu, pa ćemo i nju opet praviti u dogledno vrijeme. Imamo i komoru u kojoj zri sir", priča monah Trifun i dodaje da se pomuženo mlijeko zagrije na 68 stepeni, zatim se rashladi na 30 stepeni, a sve zavisi i koje je godišnje doba u pitanju, odnosno koliko je zagrijana prostorija u kojoj se vrši sirenje, te da proces sirenja zavisi i od postotka masnoće u mlijeku.

manastir_sirevi_sir_proizvodnja_sanskimost_prijedor_AA3.jpg - undefined

Zatim se dodaje tečni kalcijum, jer je prirodni izgubljen tokom zagrijavanja, a potom mikrobiološke kulture.

Sirenje uslovljeno vremenskim terminima

"Sve je određeno terminima, jer kulture stoje 40 minuta, a zatim se sipa hemozin, koji stoji isto toliko vremena i nakon toga se stvara gruš, koji se miješa, da bi se što bolje odvojila surutka. Zatim se dio surutke vadi, sipa se na njeno mjesto voda vruća 65 stepeni, da bi se ukupna temperatura gruša podigla na 38 stepeni.

To se radi u dva navrata s pauzama od 15 minuta, zatim se čeka oko 40 minuta i odvaja se sva surutka do visine gruša i taj gruš odmah može ići u kalupe. Sir ide u komoru, a dalje o njemu brinu monah Danilo i monah Momir", kaže monah Trifun i navodi da ako je gauda u pitanju onda zri mjesec dana, ako je grojer zri tri mjeseca, montasio takođe mjesec, a farmer može da se koristi već za dvije nedjelje.

Sir kupuju građani

Manastir "Klisina" je osim ponedjeljkom otvoren svakog dana od 11.00 do 18.00 časova, a mnogobrojni građani žele na svojoj trpezi upravo manastirske sireve. Učestvovali su na izložbama i njihove sireve krase sve tri medalje za kvalitet.

manastir_sirevi_sir_proizvodnja_sanskimost_prijedor_AA2.jpg - undefined

Monah Danilo Ivaniš je punu deceniju u manastiru "Klisina", koji je posvećen Ognjenoj Mariji. Prije dvadeset godina je dobio status manastira, a do tada je bila parohijska crkva s grobljem. Bratiju čine iguman Vasilije, otac Momir, monah Trifun i monah Danilo.

"Bavimo se mnogim poslušanjima osim proizvodnje sira, da bismo imali sredstva za izgradnju. Manastir se bavi i proizvodnjom ikona, a u manastirskoj suvenirnici se mogu kupiti brojanice, ikone, kandila, tamjan, svijeće. U manastiru se nalaze mošti Svete velikomučenice Marine koje se trenutno nalaze u konaku, a čim se završe unutrašnji radovi u hramu biće izgrađen i kivot u koji će biti položene mošti Ognjene Marije", dodaje monah Danilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije