Istraživanje: Kako je COVID utjecao na zubare u BiH?

V.A.Z.
Istraživanje: Kako je COVID utjecao na zubare u BiH?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Svjetski ekonomski forum stavio je stomatologe na četvrto mjesto na listi najrizičnijih zanimanja tokom pandemije koju je uzrokovao novi soj koronavirusa SARS-CoV-2, i to s tzv. COVID-19 rizik faktorom 92,1.

Navodi to na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba dr. Zerina Hadžić, sarajevska stomatologinja, koja je provela istraživanje tražeći odgovor na pitanje: Kako je COVID utjecao na zubare u Bosni i Hercegovini?

Na naše pitanje - šta je bio osnovni cilj vaše studije i kojom metodom ste proveli istraživanje, dr. Hadžić odgovara:

"U toku stomatoloških procedura stvara se aerosol u kojem se potencijalno mogu širiti i uzročnici oboljenja, a posebno se ističe mogućnost nesvjesnog širenja ukoliko su pacijenti u inkubacijskom periodu i pozitivni na novi soj koronavirusa bez prisutnih simptoma oboljenja. Zbog toga je stomatološka profesija označena kao jedan od najrizičnijih poslova za vrijeme pandemije COVID-19."

Cilj ove studije, naglašava naša sagovornica, bio je provjeriti stav i mogući strah i zabrinutost zbog pandemije COVID-19 kod stomatologa u Bosni i Hercegovini koji su zaposleni u javnom i privatnom zdravstvenom sektoru.

Za potrebe istraživanja, formiran je upitnik a svi učesnici - doktori stomatologije - koji su nasumično uključeni u studiju ispunili su upitnik u razdoblju od 12. do 15. maja 2020. U vrijeme kada je upitnik popunjavan od strane doktora stomatologije, stomatolozi zaposleni u javnom stomatološkom sektoru pružali su samo hitne stomatološke usluge pacijentima koji su prošli trijažne preglede za COVID-19. Status privatnih stomatoloških ordinacija bio je u skladu s odlukom Federalnog štaba civilne zaštite, a odluka je uključivala zabranu rada svih privatnih stomatoloških ordinacija.

"Nakon randomizacije, ukupno 183 stomatologa iz FBiH, RS-a i Brčko distrikta i koji rade u privatnom i javnom zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini, uključeni su u istraživanje. Upitnik se fokusirao na izjave koje su doktori stomatologije označili na ponuđenim skalama u skladu sa svojim stavovima i mišljenima o COVID-19 i statusu doktora stomatologije", objašnjava dr. Hadžić.

Kako je ova tema dočekana u vašoj struci, da li su kolege bile spremne da sudjeluju u istraživanju?

Dr. Zerina Hadžić - undefined

Foto: Linkedin: Dr. Zerina Hadžić

"Kolege stomatolozi su bili jako zainteresirani i veliki broj kolega je popunio upitnik u roku 48 sati od objave upitnika. Također dio kolega zaposlenih van granica BiH je popunio upitnik, međutim iz metodoloških razloga su isključeni, ali svakako mi je bilo drago što su svi pokazali izuzetnu spremnost da doprinesu istraživanju na ovaj način."

Šta su najznačajniji rezultati i na što oni ukazuju?

"U odgovorima na pitanja stomatolozi su pokazali da su bili spremni za rad tokom pandemije i da smatraju da su dovoljno educirani za rad tokom pandemije. Na pitanje da li smatraju da je zabrana rada privatnim stomatološkim ordinacijama bila opravdana odgovori su bili podijeljeni, a postojala je i skupina ispitanika koja nije izrazila stav po ovome pitanju. Većina kolega zaposlenih kako u privatnom tako i u javnom sektoru se bojala da će u slučaju infekcije zaraziti članove svoje porodice", otkriva doktorica stomatologije za portal Radiosarajevo.ba.

Doktori stomatologije zaposleni u privatnom sektoru potvrdili su strah da će njihove ordinacije biti mjesto širenja infekcije COVID-19, dodaje pona, a posebno je bio izražen strah za očuvanje posla i radnog mjesta u vrijeme pandemije.

"Ovakav stav doktora zaposlenih u privatnom sektoru je za mene i očekivan s obzirom na to da su za vrijeme pandemije postojali slučajevi oboljelih doktora stomatologije iz susjednih država koji su dospjeli i u medije i sa izuzetno negativnim prijemom javnog mnijenja uz napade i stigmatizaciju oboljelih kolega. Pojavila se i zabrinutost zbog finansiranja redovnih troškova stomatoloških ordinacija i radnih mjesta uključujući kredite i leasing, nedostatka opreme i viših cijena stomatološke opreme i materijala posebno zaštitne opreme i sredstava za kontrolu i prevenciju infekcije", zaključuje dr. Zerina Hadžić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije