Istaknuti trkači o spektaklu u Sarajevu: 'Treba biti hrabar pa ovo organizovati'

0
A. L.
Istaknuti trkači o spektaklu u Sarajevu: 'Treba biti hrabar pa ovo organizovati'
Foto: Radiosarajevo / Stenly Kipruto, pobjednik 3. Sarajevo Marathona

Četiri trke, više od 1000 takmičara iz 29 zemalja, zaustavljanje saobraćaja i nevjerovatno puno posla oko organizacije. Događaj je to koji će se teško neko usuditi da organizuje u glavnom gradu jedne države.

Ipak, Udruženje građana 'Dečki u plavom' se uhvatio u koštac s tim i vrhunski odradilo posao.

Two Cities Maraton održan je treći put u Sarajevu i ponovo privukao neka od najvećih trkačkih imena s prostora bivše Jugoslavije.

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osim maratonske trke, koja je spajala dva grada - Sarajevo i Istočno Sarajevo, održana je polumaratonska, trka od 5 kilometara u čast Osmana Junuzovića i dječija trka.

Dobili smo nove pobjednike 3. TCM maratona - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Dobili smo nove pobjednike 3. TCM maratona

Uprkos tome što je temperatura bila blizu 30 stepeni, takmičari su u svim trkama ostvarili zavidne rezultate, a to se posebno odnosi na maraton gdje je pobjednik Stenly Kipruto 42 kilometra duge stazu istrčao za manje od dva sata i 30 minuta. Sjajan u ovoj trci bio je i Goraždanin Emir Hastor sa dva sata i 42 minute.

Za portal Radiosarajevo.ba nakon fenomenalnog događaja na koji Sarajevo treba biti ponosan govorio je predsjednik Atletskog kluba Goražde, trener Emira Hastora i učesnik na brojnim trkama širom bivše Jugoslavije i svijeta Zaim Šuman.

Pripadnik Oružanih snaga BiH koji je u ime ove institucije trčao brojne trke po svijetu odao je priznanje predsjedniku Udruženja 'Dečki u plavom' Darku Lončaru za hrabrost kada je u pitanju preuzimanje odgovornosti za organizaciju trke.

"Ja lično ne bih smio, ni u Goraždu, a kamo li Sarajevu", kazao je na početku razgovora za naš portal Šuman.

Kaže da je posla oko organizacije bilo 'preko glave', ali da je sve ispalo odlično i da su takmičari mogli uživati u vrhunskim uslovima.

"Ako uzmemo u obzir da kod nas svijest građana nije baš na visokom nivou kada su u pitanju ovakve manifestacije, onda možemo reći da je sve ispalo i više nego dobro.

Darko (Darko Lončar, predsjednik Udruženja 'Dečki u plavom' op. a.) je napravio sjajan posao. Srećom, nismo imali nikakvih problema ni sa Ministarstvom unutrašnjih poslova oko organizacije saobraćaja. Bilo je i dosta logistike - sokova, vode, voća, svega", priča nam Šuman.

Kaže da je jedini problem jednog ovakvog događaja vrijeme jer su početkom jula u Sarajevu iz godine u godinu temperature sve veće, pa ne bi bilo loše razmisliti o tome da se trka pomjeri u jesen.

"Već oko 9 sati ujutru bude skoro 30 stepeni. Vlada velika sparina i zaista je teško trčati u tim uslovima", kaže nam Šuman.

Dotakli smo se i trke na 5 kilometara koja se organizuje u čast preminulog bh. trkača Osmana Junuzovića.

"S Osmanom sam imao čast trčati i družiti se godinama. Darku moram ponovo odati priznanje i za to. Pozvao je i Osmanove roditelje da dođu i dodijele priznanja najboljima".

Šuman je pohvalio i nagradni fond za najbolje plasirane kazavši kako je to 'jedan od najboljih nagradnih fondova u regiji'.

"Zato smo i porivukli toliko vrhunskih atletičara", kaže Šuman.

Iskoristio je priliku da apeluje na atletske saveze iz Bosne i Hercegovine da se više uključe u trku koja se organizuje u čast Osmana Junuzovića.

Ovim povodom kontaktirali smo i Mirzeta Halilovića, penzionera iz Tuzle koji trči na najpoznatijim svjetskim maratonima kao što su onaj u Bostonu, Londonu, New Yorku ili Berlinu.

Kaže da je za njega Ljubljana broj 1 u regionu kada je u pitanju organizacija ovakvih događaja, ali da je Sarajevo iz godine u godinu sve bolje i "da će biti još bolje".

Dobili smo nove pobjednike 3. TCM maratona - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Dobili smo nove pobjednike 3. TCM maratona

"Vremenski uslovi su bili izuzetno teški jer je temperatura bila oko 28 stepeni. Meni je u tim uslovima teško trčati i uvijek ostvarim nešto slabiji rezultat od onoga koji planiram. Koliko je bilo teško u nedjelju vjerovatno najbolje pokazuje informacija da je više od 25 mojih kolega trkača moralo odustati", kazao je o samoj trci Halilović.

O sebi kaže da trči 10 godina i da mu je ovo bio 20. maraton u životu. Dodaje da se trenutno priprema za Svjetsko prvenstvo u svojoj starosnoj dobi, koje se održava u Londonu.

Prije toga, imat će još jednu trku u Sarajevu i to 15. jula, koja starta ispred Vijećnice i trčat će se na 5 i 10 kilometara.

Kako nam sam Mirzet ovom prilikom kaže, on ima i trenera koji je iz Osijeka. To je najbolji dokaz koliko je posvećen ovom sportu.

"Ne živim od trčanja, ali živim za trčanje", kazao nam je.

Za kraj dodajmo da je u trkama u Sarajevu učestvovalo i sedam ekipa u invalidskim kolicima i to dvije iz BiH i sedam iz Jagodine. Među učesnicima bio je i Vlado Stevanović iz Srbije koji ima 88 godina, ali i 13-godišnje čudo od djeteta iz Mađarske, Lorant Horvath. U trci na pet kilometara učestvovala je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije