Hotel Zagreb nekad i sad: Dašak prošlosti u novom ruhu (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Hotel Zagreb nekad i sad: Dašak prošlosti u novom ruhu (FOTO)
/ FOTO: Radiosarajevo.ba, Velija Hasanbegović

Nekadašnji hotel Zagreb je jedan od simbola grada i nalazi se na listi zaštićenih spomenika u Bosni i Hercegovini.

FOTO: Simbol grada, nekada

Zgrada hotela Zagreb u Sarajevu se nalazi u centralnom dijelu grada na Marijin Dvoru, a pripada južnom nizu Titove ulice na uglu s ulicom Valtera Perića

Inače, rekonstrukcija hotela je započeta još u aprilu, a već danas možemo vidjeti kako izgleda novi - stari hotel Zagreb.


Hotel Zagreb u Sarajevu (1935. godina), FOTO: Iz Zbirke fotografija i razglednica HAS-a; ZFR 2006/46

No, znate li da je područje kvarta Marijin Dvor naseljeno još od rimskog perioda? To područje se za vrijeme osmanskog perioda zvalo Gornja Hiseta, a bilo je smješteno u Šejh Magribijinoj mahali koja se nazivala i Carina.

S početkom austrougarske uprave u Sarajevu 1878. godine, počinje nova faza izgradnje, a Marijin Dvor spada u gradske kvartove koji su doživjeli najveće promjene u prvoj fazi austrougarskog perioda. Tada je izgrađena zgrada hotela Zagreb u Mustajbegovoj ulici (današnja Valtera Perića).

Prvi podaci vezani za parcelu sežu do 1886. godine, kada je vlasnik nekretnine bio Osman Vatrić iz Sarajeva. Nakon 1893. godine, izmijenjala su se imena vlasnika ove parcele, a kasnije i zgrade, koja je ucrtana u urbanističku mapu iz 1901. godine.

Projektant objekta nije poznat, ali je moguće pretpostaviti da se radilo o Karlu Paržiku. Nisu sačuvani originalni nacrti, niti građevinska dozvola.

Prije početka Drugog svjetskog rata, zabilježeno je pravo raspolaganja zgradom radi smještanja rezervi u korist Ministarstva za trgovinu i industriju Kraljevine Jugoslavije (26). Od završetka rata tada pa do 1950. godine u objektu djeluje Željeznička saobraćajna škola. Nakon toga, zgrada je adaptirana za ugostiteljske potrebe i tu je smješten hotel Zagreb.  

Početkom zadnjeg rata u BiH 1992. godine, hotel Zagreb je pogođen s okolnih brda zapaljivim granatama, te je gotovo u potpunosti izgorio, i od tada nije u funkciji. 

Elaboratom i nalazima od 1. augusta 2012. godine, Institut za materijale i konstrukciju Sarajevo je zbog rapidnog propadanja konstrukcije i stepenom degradacije zidanih struktura, dao i postavio Investitoru kao obavezu razgradnju objekta. 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj 11. marta 2011. godine proglasila je hotel Zagreb nacionalnim spomenikom BiH.

Investitor je Dinka Pinezić iz Hrvatske, glavni izvođač radova je firma Neimari d.o.o. Sarajevo, a građevinski nadzor je firma G.D. Arhitekt d.o.o. Mostar. Stručni konzervatorski nadzor će obavljati Zavod za zaštitu spomenika u sastavu federalnog Ministarstva za kulturu i sport, nadležna služba zaštite naslijeđa u FBiH.

FOTO: Danas, nakon svega

U nastavku pogledajte kako je čuvena zgrada hotela Zagreb izgledala u svojim ranim godinama, nakon granatiranja te kako izgleda danas, nakon započete rekonstrukcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije