Hitna pomoć KS-a: Sve veći broj Sarajlija žali se na stomačne tegobe

Radiosarajevo.ba
Hitna pomoć KS-a: Sve veći broj Sarajlija žali se na stomačne tegobe

Mjesec august u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo obilježio je sve veći broj pacijenata sa stomačnim tegobama. Najveći broj pacijenata javio se u prvoj polovini mjeseca, a najviše su se žalili na mučninu, povraćanje, proljev i bolove u stomaku.

Prema informacijama direktorice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Sene Softić Taljanović, u augustu mjesecu zabilježen je rekordan broj pacijenata.

Kako je direktorica Softić Taljanović kazala za portal Radiosarajevo.ba, jedan od uzroka stomačnih tegoba kod pacijenata su izuzetno visoke temperature koje su obilježile prethodni period na području cijele Bosne i Hercegovine.

"Samo jedan od razloga zašto je veliki broj ljudi 'posjetio' prijemnu ambulantu Hitne medicinske pomoći KS-a su temperature koje nisu karakteristične za naše podneblje. Samim tim većina hrane nije mogla 'opstati' na tako visokim temperaturama. Pacijenti su dolaskom u naše ambulante najčešće konzumirali hranu koja je dugo stajala, a bakterijama su najpodložniji meso i mliječni proizvodi", objašnjava doktorica Softić Taljanović.

Veliki broj pacijenata koji je imao stomačne probleme (povraćanje, proljev i bolove u stomaku) u mjesecu augustu ili ranije, boravio je na moru, rijeci ili jezeru.

"Pacijenti su prijemom u naše ambulante kazali da se radilo o lako kvarljivoj hrani. Prosto, na tako visokim temperaturama teško je procijeniti šta može 'opstati', a šta ne. Većina namirnica može doći u kontakt s bakterijom, ali na sreću, klasično trovanje hranom nije zabilježeno. 

Još uvijek imamo pacijente koji dolaze u Hitnu medicinsku pomoć KS-a, ali ih većinom nakon pregleda ljekara, puštamo na kućno liječenje i dajemo savjete za takav vid zbrinjavanja.

Pacijentima i dalje preporučujemo da gledaju kakvu hranu i piće kupuju u marketima, pijacama i slično, te koji im je rok važenja. Savjetuje se također unos tečnosti u dosta velikim količinama. Ukoliko se primjete bolovi u stomaku ili problemi sa stolicom, potrebno je jesti nešto 'tvrđu' hranu".

Doktorica je preporučila prepečeni hljeb ili dvopek u velikim količanama, te hranu bez mnogo masnoće. Nezaobilazno je također sezonsko voće i povrće, koje u ovakvim situacijam može zamijeniti većinu namirnica, s obzirom na to da su bogati vitaminima, mineralima, kalijem i ostalim tvarima potrebnim za normalno funkcioniranje organizma.

U ljetnim danima savjetuje se konzumiranje čaja, također u velikim količinama - malo ili nikako zaslađen. Može se piti vruć (ukoliko se radi o bolovima u stomaku) ili nešto hladniji (želite li pripremiti osvježavajući napitak).

Iz Hitne medicinske pomoći KS-a sugerirali su pacijentima ukoliko se njihove stomačne tegobe ne smire za 3 dana, da se obavezno obrate ljekaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije