Hercegovina: Pčele izumiru u Prirodnom parku Blidinje

Radiosarajevo.ba
Hercegovina: Pčele izumiru u Prirodnom parku Blidinje

Glavni prirodni oprašivač, pčela, nestaje iz Prirodnog parka Blidinje. Nestankom pčela, odlaskom pčelara i pojavom glavnog uzročnika izumiranja pčela u prirodi, a to je pčelinja uš varoa ugrožene su mnoge endemične i ostale biljne vrste kako travnate cvjetnice, tako i četinarke koje su desetljećima krasile PP Blidinje.

Realizator projekta ''Povratak pčelara na Blidinje'' Ivan Budimir za agenciju Fena priča o izumiranju pčela na ovom području te o projektima čiji je cilj vratiti pčelare na Blidinje.

Nedostatkom pčela, oprašivača smanjuje se obim oplodnje, smanjenjem oplodnje cvjetova smanjuje se količina sjemenki svih biljnih vrsta pa tako i endemskog bilja što opet ima za rezultat stalno postupno smanjenje staništa biljnih vrsta i prijeti njihovo izumiranje. 

Park prirode Blidinje obuhvaća planinske masive ČvrsniceČabulje i Vrana, a obuhvaća općine MostaraPosušjaTomislavgradaProzor-Rame i Jablanice.

Smanjenje sjemenki u prirodi ima još jednu negativnu dimenziju i posljedicu na biodiverzitet, a ta je da pored stalnog smanjivanja svih biljnih, a posebno endemičnih vrsta smanjuje se i broj kukaca i ptica u ekosistemu jer su cvjetovi i sjemenke njihovi glavni izvori hrane te je nestankom pčela otvoren proces smanjenja izvora hrane, a time i mnogih biljnih i životinjskih vrsta.

Budimir navodi da je prostor PP Blidinje prije nekoliko desetljeća bio prostor u kojem je bilo višestruko više domicilnog stanovništva u odnosu na sadašnju situaciju. Domaće stanovništvo u prostoru PP Blidinje se bavilo poljoprivredom, uzgojem stoke pa i pčela što je skupa činilovažnu kariku u ekosistemu i biodiverzitetu parka i činilo je razvojnu harmoniziranu samoodrživu simbiozu čovjeka i prirode u prostoru ovog parka.

Ističe da je današnja situacija dramatično drugačija i nepovoljnija za biodiverzitet u prostoru parka te dodaje da se broj domicilnog stanovništva smanjio, a time se smanjio i obim bavljenja poljoprivredom, a pčelarstvo i uzgoj pčela je izumrlo na ovom prostoru.

„Nedostatkom pčela u PP Blidinje na scenu je stupio tihi ubojica bogatog i raznolikog biodiverziteta parka jer je zbog toga nedovoljno oprašivanje“, tvrdi Budimir.

Prilika za zaustavljanje ovih degenerativnih pojava u biodiverzitetu PP Blidinje je ponovo naseliti pčele, a time bi se ponovno uspostavila zaštitna ravnoteža biodiverzitetskog života.

Ovaj problem pokušava riješiti Udruga pčelara ''Iva'' iz Posušja  projektom ''Povratak pčelara na Blidinju'' s odobrenih 20.000 KM koje je Federalno ministarstvo okoliša i turizma u sklopu Projekta ''Zaštićena šumska i planinska područja'' dodijelilo za ovaj projekt, a inače Parku prirode Blidinje dodijeljeno je 165.000 KM koje je Globalni fond za okoliš (GEF) donirao kao nepovratna sredstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije