Hadžidedić: Hoće li se Zapad probuditi i spriječiti rusko širenje na Balkan?

9
F. V.
Hadžidedić: Hoće li se Zapad probuditi i spriječiti rusko širenje na Balkan?
Foto: Anadolija / Zlatko Hadžidedić

Ruska invazija na Ukrajinu iznova definira geopolitičke odnose u svijetu i Evropi, kaže za portal Radiosarajevo.ba poznati bh. politolog i ekspert za međunarodne odnose, prof. dr. Zlatko Hadžidedić.

On smatra da je i ovdje na površinu izašla barutalna realpolitika.

"Možda bi se Putinova strategija uslovno mogla nazvati 'historijskim revizionizmom': riječ je o nastojanju da se prodor NATO-a prema granicama Rusije trajno zaustavi, a možda i vrati unazad. Koliko god slike rata djeluju nepodnošljivo, treba reći da je prethodno Ukrajina imala mnogo bolju opciju, koju njeno rukovodstvo nije željelo da iskoristi, a to je Sporazum iz Minska.

EBRD predstavio Izvještaj o tranziciji: Fokus na zelenoj ekonomiji i ekonomskom razvoju BiH

EBRD predstavio Izvještaj o tranziciji: Fokus na zelenoj ekonomiji i ekonomskom razvoju BiH

Prema tom sporazumu, Rusija je zahtijevala da Ukrajina odstupi od svojih nastojanja da se priključi NATO-u i da proglasi neutralnost. Ukrajinsko rukovodstvo, nažalost, nije vodilo realističnu politiku i više je vjerovalo ispraznim obećanjima iz Brusselsa i Washingtona nego potpisanom sporazumu koje je imalo s Moskvom", smatra Hadžidedić.

No, nažalost, dodao je, moramo biti svjesni da svjetske supersile ne uvažavaju međunarodne norme po definiciji, kao što su to obavezne da čine takozvane „obične države“.

"U tom kontekstu, zapadna politika koja se zasnivala na procjenama da Rusija ni pod kojim uslovima neće kršiti te norme nije bila realistična - ovom invazijom Rusija je pokazala, nakon mnogo godina strateške defanzive u odnosu na NATO i SAD, da spada u svjetske supersile koje čitav svijet posmatraju kao teatar u kojem se prelamaju njihovi interesi, te da više neće dopustiti da se nađe u takvoj strateškoj defanzivi", dodao je on.

Kako se interesi Rusije projiciraju na Balkanu?

"Mnogo puta sam isticao da Balkan, kao tradicionalna sfera interesa Zapada, Rusiji služi samo kao poluga pomoću koje se nastoji izvršiti pritisak na Zapad da se suzdrži od proširenja NATO-a na Ukrajinu. Moguće je da se od danas ta jednačina u potpunosti mijenja, da Rusija širi svoje ambicije tako da na kraju uključe i Balkan.

A moguće je da se i Zapad probudi i shvati da može spriječiti rusko proširenje na Balkan, ako već nije mogao i nije htio da spriječi rusku invaziju na Ukrajinu.

Ali, u svakom slučaju, svi koji su do sada slijepo vjerovali u sigurnosne garancije iz Brusselsa i Washingtona, kao što su vjerovali lideri u Kijevu, treba da se zapitaju da li su u tome dovoljno realistični, i da li slijede stvarnu logiku međunarodnih odnosa ili samo svoje puste želje“, zaključio je prof. Hadžidedić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije