Građani se bune, opština tvrdi da je sve po zakonu

Radiosarajevo.ba
Građani se bune, opština tvrdi da je sve po zakonu

U naselju Lužani, na jed(i)noj zelenoj površini koja graniči sa kampom Oaza (jedini kamp u Sarajevu) planirana je gradnja vjerskog objekta – mesdžida. Uništit će se turizam koji je ionako poljuljan, te će se smanjiti posjeta kampu. Ovim riječima se sarajevskoj javnosti na početku svog apela obratila Azra Atagić-Ćatović (sa stanarima naselja Lužani).
Naša sagovornica podsjeća da u regulacionom planu nije predviđena izgradnja bilo kakvog objekta

Naime, općina Ilidža, preciznije njen načelnik Senaid Memić – navodno samoinicijativno – odlučio je odobriti gradnju mesdžida bez javne rasprave pa lokalno stanovništvo nije imalo mogućnost izjasniti se protiv gradnje bilo čega na toj lokaciji.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, Atagić-Ćatović ističe: „Kao majka troje djece ljuta sam, jer nam uništavaju posljednji park. Ne samo da moja djeca gube prostor za igru, već kao da nestaje ono što je Sarajevo nekad bilo.“ U njenom pismenom apelu, u ovom se kontekstu podvlači kako 'prestajemo biti multikulturni grad svih njegovih građana'.

Općina nezainteresovana

Ona naglašava činjenicu da ona i ostali stanovnici Lužana nisu bili obaviješteni o projektu, no, po saznanju da im se na lokaciji zadnjeg parka gradi vjerski objekt, odlučili su oštro reagovati. Počelo se spotpisivanjem peticije protiv gradnje objekta, te su odlučili kontaktirati i nadležne – mjesnu zajednicu i općinu.


Nakon prvog kontakta i, potom, neformalnih razgovora u kojima su istakli svoje protivljenje gradnji bilo čega na toj lokaciji, stanovnici Lužana stiču dojam da se od projekta odustalo te prestaju s peticijom. Ipak, nakon što je 20. avgusta u dnevnim novinama objavljen konkurs za dodjelu građevinskog zemljišta za izgradnju mesdžida shvaćaju, govori nam ona, da su prevareni i sad ponovo pokušavaju nešto učiniti...

U Nafizu Hodžiću, predsjedniku MZ, saveznika nemaju. Atagić-Ćatović navodi kako se radi o članu odbora za gradnju mesdžida u Lužanima te predsjedniku Udruženja invalida i paraplegičara koje je i podnijelo zahtjev za urbanističku saglasnost. Ona ističe kako su stanovnici ovog naselja ogorčeni jer je Hodžić zanemario svoju dužnost predsjednika MZ Lužani - da prenese građansku inicijativu načelniku općine i Općinskom vijeću (OV) da građani Lužana ne pristaju na gradnju ikakvog objekta na lokaciji.


Raspitali smo se u općini Ilidža. Tamo je za naš portal rečeno da je 'urbanistička dozvola pribavljena po zakonu', na inicijativu gore pomenutog udruženja. Što se tiče njih, sve je – legalno, a protivljenja projektu kao da nema.

Atagić-Ćatović za naš portal kaže kako su kontaktirali i Smiljanu Viteškić, predsjednicu OV-a. Ona im je rekla da u slučaj nije upućena, da to pitanje nije bilo na OV-u te da je načelnik samoinicijativno odlučio. Vitekšić je kazala i da je to "mala" parcela da se OV za to pita, ali Atagić-Ćatović poznaje statut općine prema kojem, ako 50 građana pokrene inicijativu, Vijeće se po tom pitanju mora očitovati.

„No, kako se bliži vrijeme izbora, dobili smo informaciju da OV neće više zasjedati. Nadamo se tek da će ovaj naš javni apel uroditi plodom i da će OV odlučiti da zasjeda kako bi promijenili odluku načelnika. (...) Mi pozivamo i čelništvo načelnikove stranke (SDA) da preispitaju ovu odluku i reaguju.“

Prijedlog pomirenja


Senaid Memić, načelnik općine Ilidža

Atagić-Ćatović u apelu opisuje i koliko je cijela situacija neugodna za osobe koje nisu islamske vjeroispovijesti i kojima nije sasvim prijatno pobuniti se protiv projekta. Ona cijeni i kako u svemu ima korupcije, ali za dobročinitelje, kako navodi, ima prijedlog pomirenja. Kako na Ilidži nema državnog vrtića (nedostaje sredstava za gradnju) te radi jedan privatni, čija je cijena prilično 'neugodna' za prosječni bh. novčanik, ona poziva inicijatore gradnje mesdžida da novac preusmjere za izgradnju vrtića:

„Investicija od pola miliona maraka (gradnja mesdžida, op.a) sa samo jednim uposlenim, pomalo je apsurdna u vrijeme kada su naši sugrađani bez zaposlenja, bez privrede, na rubu egzistencije... Svakako, u sklopu kampa, na razdaljini od 50 metara, već ima postojeći mesdžid, tako da se ne radi o nedostatku mjesta za obavljanje vjerskih dužnosti.“

Na njihov prijedlog, zvaničnog odgovora još uvijek nema.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije