Građani BiH piju milione kutija tableta za smirenje!

Radiosarajevo.ba
Građani BiH piju milione kutija tableta za smirenje!

Građani Bosne i Hercegovine iz godine u godinu troše sve više lijekova za popravljanje raspoloženja ili za smirenje, a prema podacima Agencije za lijekove BiH, u posljednje četiri godine potrošeno je oko 40 miliona KM na ovu grupu medikamenata, piše Dnevni avaz.

Također, od svih lijekova koji se izdaju na recept, oni koji djeluju na nervni sistem nalaze se na trećem mjestu, a među njima su i antidepresivi te lijekovi za smirenje.

"Na osnovu podataka o uvozu, kao i onih koje nam dostavljaju domaći proizvođači medikamenata, samo potrošnja antidepresiva za četiri godine, od 2009. do 2013., iznosila je otprilike dva posto od ukupne potrošnje lijekova u BiH. Prošle godine je na ove lijekove potrošeno 10,5 miliona KM", kazala je Tatjana Ponorac iz Agencije za lijekove BiH.

Od početka ove godine u BiH je izdato ukupno oko 600.000 recepata za lijekove za smirenje i antidepresive, a na godišnjem nivou izda se nešto više od milion recepata.

"Za sedam mjeseci ove godine prepisano je 128.000 recepata za lijekove za smirenje te blizu 89.000 za antidepresive. Trošak našeg fonda od početka 2013. godine iznosio je 1,9 miliona KM", objasnila je Darija Filipović-Ostojić, glasnogovornica Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Međutim, troškovi su, vjerovatno, i veći nego što govore podaci kojima raspolažu entitetski fondovi i državna agencija, jer u njihovu analizu ulaze samo medikamenti koji se nalaze na dogovorenoj listi te za koje pacijenti plaćaju participaciju.

Iako se ne bi smjeli izdavati niti koristiti bez recepta, u apotekama objašnjavaju da nisu rijetki slučajevi da pacijenti insistiraju na tome da ih kupe, tvrdeći da im je iznenada nestalo tableta, a da su zaboravili ili izgubili raniji nalaz.

"Od lijekova za smirenje najtraženiji je alprazolam, a od antidepresiva sertralin i zoloft. Pacijenti koji ih kupuju najčešće pate od depresije, opsesivno-kompulzivnih bolesti i paničnih poremećaja. U nekim apotekama, nažalost, pacijentima prodaju lijekove i bez recepta, i to najčešće bensedin lexilium", ispričali su nam u jednoj banjalučkoj apoteci.

Lijekovi popularniji od psihoterapije

U Udruženju psihijatara RS objašnjavaju da su u našoj zemlji sve češća duševna oboljenja te da u tom pogledu pratimo svjetske trendove i procjene da će do 2030. godine svaki četvrti stanovnik patiti od depresije.

"Građani se radije i lakše odlučuju za lijekove nego za neke druge metode liječenja, prije svega, psihoterapiju. Posebno je izražena odbojnost prema hospitalizaciji. Pacijenti s mentalnim poremećajima su na desetom mjestu u ukupnom broju bolesnika u BiH, dok su po broju dana koji provedu u bolnici na trećem", istakli su u ovom udruženju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije