Hrana/ GMO ili bez: Nauka nije dokazala štetnost, ali izbor je za građanima

28. 06. 2019. u 07:36:00 E. Halimić

Shares: 0

Bosna i Hercegovina je nedavno postala prva država u regionu koja je uvela certifikaciju i oznaku „Proizvedeno bez GMO“.

Ovo praktično znači da je BiH uspostavila pravila koja se primjenjuju u našoj državi za označavanje proizvodnje, kontrole, certifikacije proizvoda bez GMO supstanci. GMO, inače, predstavlja kraticu za Genetički modificirane organizme čiji je genetski materijal izmijenjen uz pomoć korištenja tehnika genetičkog inženjerstva.

Direktor Agencije za sigurnost hrane Džemil Hajrić za portal Radiosarajevo.ba kazao je da, kad se govori o GMO u Bosni i Hercegovini, neizbježna je tema GMO soja, koja se uvozi u našu državu i koristi se isključivo za prehranu životinja.

gmo_hellodoctor.jpg - undefined

Foto: Ilustracija

“Agencija kao centralni nadležni organ regulirala je stavljanje u promet na naše tržište GMO organizama. S tim u vezi izdata su određena rješenja kojima se odobrava stavljanje u promet određenih modifikacija. Ovdje je vrlo značajno pojasniti da se radi samo o onim modifikacijama koje su prošle rigoronza testiranja i za koje je pouzdano ustanovljeno da ne postoji bilo kakva opasnost za zdravlje ljudi ili životinja”, pojasnio je Hajrić.

Dodao je da je to upravo i ključni dokument koji dostavljaju uvoznici, tačnije dostavljaju dokaz da se modifikacija koja se namjerava uvesti nalazi na listi onih koje su bezopasne za ljude i životinje.

Džemil Hajrić - undefined

FOTO: Fena: Džemil Hajrić

“Kad govorimo šire o GMO, treba naglasiti da je biotehnologija nauka koja je dosta napredovala i da BiH prati svjetske trendove i ulazi u tu priču samo u onom segmentu gdje je to bezopasno, dakle radi se o modifikacijama koje su prošle rigorozna testiranja. Percepcija javnosti je, međutim, različita”, naglasio je Hajrić.

Prema njegovim riječima, ova tehnologija je u današnjem svijetu nezbježna, a “mi trebamo učiniti da tu tehnologiju dovedemo na nivo da sve ono što bi moglo imati negativne posljedice eliminišemo”.

Dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nihad Fejzić za naš portal kazao je da različita mišljenja ljudi i možda nedostatak pravih istraživanja temu o GMO čini kontroverznom.

prof. dr. Nihad Fejzić - undefined

Facebook: prof. dr. Nihad Fejzić

“Nikakvi naučni dokazi ne postoje o tome kakva se dešava interakcija kad se GMO soja pretvara u animalni protein. Dakle, ne postoje istraživanja o tome da li GMO soja ima neki utjecaj na meso, mlijeko ili neke druge animalne proizvode koje konzumiraju ljudi. Dokaza - nema i to je ono naučno”, pojasnio je Fejzić.

Dodao je da upravo činjenica da nauka nije dokazala niti jednu od "strana", daje kontroverznost ovoj temi.

“Interesantna je tema za potrošače, a znamo da u svijetu postoje pokreti koji se zalažu da se ograniči upotreba GMO, zbog toga što mi u ovom momentu jednostavno nemamo dovoljno podataka. To će pokazati vrijeme, a bilo je zabluda i prije. Posebno kod nekih farmaceutskih sredstava koja prođu certifikaciju i kontrole, a onda se kroz neko duže vrijeme pokaže i neki negativan efekt. Dakle, u ovom slučaju preostaje da potrošač sam preuzima pomalo odgovornost i s te strane certificiranje nečeg da je bez GMO upravo ide u tom smjeru da potrošač odluči”, smatra Fejzić.

gmo-hrana-ilustracija.jpg - undefined

Foto: Ilustracija

Prema njegovim riječima, GMO je trend u svijetu i BiH to preuzima i kao dio Evrope i svijeta.

“Činjenica je da se danas ne bi mogla prehraniti svjetska populacija da nije GMO hrane i to je nepobitno. Sve ostalo su kontroverze koje proizvode teorije zavjere, ono što je definitivno jeste da nauka nije uspjela dokazati negativne efekte GMO hrane. Na kraju krajeva, GMO modifikacije su uvedene da bi proizvodi bili bolji, otporniji i zdraviji i to je tehnološko dostignuće, s tim da treba biti svjestan prednosti ali i nedostataka tog tehnološkog dostignuća”, zaključio je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nihad Fejzić.

NEMA KOMENTARA