Glasajte za projekat: "Sarajevo, grad hiljadu česmi" na prestižnom evropskom takmičenju

1
Radiosarajevo.ba
Glasajte za projekat: "Sarajevo, grad hiljadu česmi" na prestižnom evropskom takmičenju
FOTO: AA / Stare česme u Sarajevu

Jeste li čuli za projekat "Sarajevo, grad hiljadu česmi – Oživljavanje tradicije korištenja javnih česmi"?

Tradicija gradnje česmi datira još od 15. vijeka sa početkom osmanskog perioda. Prema zapisima Grabrijana & Neidhardta iz 17. stoljeća Sarajevo je imalo preko 110 česmi širom grada, 5 hamama i 670 privatnih kupatila. Voda se dobijala iz preko 700 bunara i 1060 izvora.

Turski pjesnik Nerkesy čak je nazvao Sarajevo "gradom od hiljadu fontana". Međutim, tradicija gradnje česmi postepeno je napuštena tokom godina intenzivne urbanizacije i gradnje vođene profitom. Sve je to rezultiralo rušenjem na desetine česmi ili njihovim zanemarivanjem i propadanjem, i slabim interesom lokalnih vlasti da sačuva ove jedinstvene spomenike i podrži ovu prelijepu tradiciju od koje svi imamo koristi.

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Kako to obično i biva, žitelji Bosne i Sarajeva su nastavili sa gradnjom "hair česmi", bez sistemske podrške i njihovog mapiranja, tako da danas ne posjedujemo sigurne podatke ni o broju, ni o lokacijama svih česmi koje su građene bilo kao privatna ili društvena zaostavština.

Pitka i svježa izvorska voda dolaze u fokus svjetske politike nakon što je da ovaj resurs stradao usljed neplanske ekpolatacije, prljavih industrija i modernog načina života, što u konačnici rezultira rezolucijom Generalne skupština UN-a iz 2010. godine u kojoj se navodi da su čista voda za piće i kanalizacija "od suštinske važnosti za ostvarivanje svih ljudskih prava". Ova rezolucija naglašava ključnu ulogu čiste vode za piće i kanalizaciju u promicanju ljudskih prava, naglašavajući da nedostatak pristupa čistoj vodi može dovesti do različitih kršenja ljudskih prava.

Istražili smo: Teče li sarajevskim česmama i dalje 'najbolja voda na svijetu'?

Istražili smo: Teče li sarajevskim česmama i dalje 'najbolja voda na svijetu'?

Savjet za zelenu gradnju prepoznao je šansu da koristeći odredbe ove rezolucije i svjetskih ekoloških trendova, vrati u fokus ovaj resurs i i njegovo tradicionalno poštivanje koje su stanovnici Sarajeva vijekovima iskazivali kroz gradnju javnih česmi. Stoga su, u skladu sa zelenim politikama, pokrenuli projekat uz podršku dugogodišnjih partnera Heinrich Boll Fondacije u Sarajevu pod nazivom "Sarajevo grad hiljadu česmi – oživljavanje tradicije korištenja česmi".

Kako navode iz GREEN Councila, zajednički cilj je urediti česme i učiniti ih dostupnim građanima i turistima u KS, dosljedno tradiciji i kulturi ovih prostora.

Počelo je glasanje za ovaj projekt koji je jedan od finalista na takmičenju New European Bauhaus koji organizira Evropska unije.

Pomozite da se nastavi raditi na promociji javnih česmi kao bitnom dijelu kulture Bosne i Hercegovine klikom OVDJE.

Na tom linku je potrebno scroll sve dok ne nađete žuti kvadratić u kojem piše: "I want to participate".

Zatim će tražiti od vas da upišete email i odgovorite na pitanje vezano za brojeve, tu ćete morati da pomjerite na broj koji u pitanju traže (potrebno je poznavanje engleskog). I kada odgovorite na pitanje kliknete na plavi kvadratić: "Request participation".

Zatim ćete dobiti email u kojem će plavom bojom biti obojena riječ: "here", tu trebate kliknuti i odvest će vas na glasanje.

Predzadnji korak je da glasate za dva projekta. Jedan se nalazi u prvoj kategoriji CHAMPIONS, to je projekt "Map4Water : ONE THOUSAND FOUNTAINS CITY".

Stare česme u Sarajevu
FOTO: AA: Stare česme u Sarajevu

Zatim pažljivo scroll-ajte dok ne dođete do druge kategorije – RISING STARS, gdje treba da glasate za još jedan projekt, koji odaberete.

Zadnji korak je da kliknete na dnu stranice na plavi kvadratić u kojem piše "submit" ili "submit vote". I nakon toga će vam izbaciti prozorčić da potvrdite da su to vaši glasovi i tu ćete opet kliknuti na plavi kvadratić u kojem piše "submit" ili "confirm".

I to je to, uspješno ste glasali za projekt.

*Projekt je počeo sa implementacijom u 2022. godini ali se, zahvaljujući podršci Heinrich Boll Fondacije, nastavlja i dalje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije