Građanska inicijativa: Manifest za čistu vodu u Sarajevu

1
V. A. Z.
Građanska inicijativa: Manifest za čistu vodu u Sarajevu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sa skupa u Sarajevo

Sve češći slučajevi zagađenja vode patogenim česticama na izvorištu Vrelo Bosne povod su javnoj diskusiji koja je večeras održana u Ateljeu Figure u Sarajevu.

Organizator skupa je Građanska inicijativa za čistu vodu i čist zrak.

Glavni razlog onečišćenja vode je izgradnja apartmanskih naselja na Bjelašnici i objekata na Igmanu, kao i nekontrolisano iskrčenje šume na tom području. Ubrzanom urbanizacijom olimpijskih planina s dolazi do preopterećenja postojećeg kanalizacionog sistema, upozoravaju diskutanti.

Svečana sjednica Skupštine KS: Priznanja za ambasadora Namooru, Pejakovića, Barlova, Hurem...

Svečana sjednica Skupštine KS: Priznanja za ambasadora Namooru, Pejakovića, Barlova, Hurem...

Uvodničar Sejfudin Tokić upozorava da je stepen devastacije i ekocida koji trenutno traje na olimpijskim planinama ogroman, te da je oštećeno 8 miliona m2:

"Radi se o tragediji prostora koji su važećim aktima predviđen kao zaštićeni nacionalni park. Tu se nalazi prašuma u kojoj se nalaze desetine endemičnih vrsta. Drugi značajan aspekt Igmana i Bjelašnice je pitka voda. Ove planine su sačinjene od krečnjačkih stijena, te sva voda sa ovih planina kroz porozne stijene natapa izvorišta pitke vode u Sarajevskom polju."

Nažalost, ovaj prostor je napadnut bezobzirnom gradnjom, a očito, kako navodi Tokić, iza toga stoji građevinska mafija.

"Sarajevo će ostati bez pitke vode. Gradnjom prvih stambenih objekata brojni su aktivisti upozoravali na posljedice. Radi se o istoj vrsti građevinske mafije koja sprječava i zagrađuje vazdušne koridore u Sarajevu koji su neophodni za kvalitet zraka", navodi Tokić.

"Mi smo već izgubili jedno izvorište, a to je Vrelo Bosne. Voda je onečišćena fekalijama sa Bjelašnice i Igmana, a argumenti da se ona filtrira i hloriše prije ulaska u vodovodni sistem, nisu argument", smatra Tokić.

Diskutant Damir Filipović, aktuelni zastupnik u Skupštini KS, pokazao je fotografije snimljene iz zraka na kojima se vidi stepen iskrčenja šume na Bjelašnici. Upozorio je na novousvojeni prostorni plan općine Hadžići koji podrazumijeva nove građevinske radove, pa čak i otvaranje konjušnica. To će dodatno opteretiti sistem i predstavlja pravu prijetnju za čistoću pitke vode u Sarajevskom polju.

Profesor Mirsad Hadžikadić se u svojoj diskusiji osvrnuo na insinuacije da građanska inicijativa za čistu vodu predstavlja prikrivenu predizbornu kampanju, rekavši da se kroz tri do četiri i izborna ciklusa govori o ovom velikom problemu.

Anes Podić, aktivista za očuvanje voda, navodi da se na mjesečnom nivou u analizama Zavoda za javno zdravstvo potvrdi prisustvo bakterije eherichia coli u vodi Vrela Bosne. "Uništavanje vode je stranački projekat", kaže Podić. "U Sarajevu je uvijek na vlasti neka 'građevinska stranka'. Ljubljana je najbolji dokaz kako se grad može razvijati i bez ubrzane gradnje."

"Vrelo Bosne nam se pretvorilo u najljepšu septičku jamu na svijetu", zaključio je u svojoj diskusiji Sarajlija Mladen Jeličić Troko.

Arhitekta i bivši ministar Faruk Kapidžić podsjetio je na zastarjeli i devastirani sistem cjevovoda koji propušta oko 70 posto vode. Drugim riječima, od 100 litara vode koja se crpi iz izvorišta, 70 litara iscuri tokom distribucije, a samo 30 dođe do korisnika. Upozorio je i na činjenicu da se gradi u vodozaštitnim zonama.

Klimatska kriza u svijetu raste, a vode je sve manje. Manifest za čistu vodu koji su potpisale brojne organizacije iz cijele BiH pod zajedničkim imenom Čuvari rijeka, navodi činjenice nad kojima bi trebalo da se zamisle svi građani:

"Vode Balkana su u opasnosti: Vode Balkana ubrzano postaju plijen domaćih tajkuna, stranih profitera i njihovih zaštitnika u vlasti. Ako ne odbranimo i trajno ne zaštitimo naše divlje i bujna vrela, mi ćemo biti posljednje generacije koje ih pamte.

Naša generacijska dužnost je odbraniti vode radi opstanka života", stoji u Manifestu koji je podijeljen prisutnima na događaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije