Iz Vodovoda pojasnili: Ne treba širiti paniku i dovoditi građane u zabludu

4
Radiosarajevo.ba
Iz Vodovoda pojasnili: Ne treba širiti paniku i dovoditi građane u zabludu
Foto: AA / Vrelo Bosne (arhiv)

Nakon teksta "Lejla iz Sarajeva odlučila je piti samo flaširanu vodu, a ne sa česme: "Situacija je jako loša", koji je objavio Deutsche Welle, a prenesen je na našem portalu, stiglo je reagovanje KJKP 'Vodovod i kanalizacija'.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Naslov teksta je tendenciozan, neobjektivan i uznemirujući za javnost, jer u tekstu nigdje nije navedeno po čemu je anonimna Lejla iz Sarajeva kompetentna da se na osnovu njenog mišljenja formira naslov teksta koji je od interesa za sve građane Sarajeva.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

S toga, upućujemo Vam ovo reagovanje u cilju boljeg informisanja javnosti, te dajemo sljedeće informacije i pojašnjenje:

Lejla iz Sarajeva odlučila je piti samo flaširanu vodu, a ne sa česme: "Situacija je jako loša"

Lejla iz Sarajeva odlučila je piti samo flaširanu vodu, a ne sa česme: "Situacija je jako loša"

Voda sa vrela Bosne čini manje od 0,5% od ukupnih količina vode koje se zahvataju sa izvorišta vode u sistemu javnog vodosnabdijevanja u nadležnosti ViK-a.

Voda na Vrelu Bosne često nije ispravna za piće prema mikrobiološkim parametrima kvaliteta, međutim u pitanju je vrlo malo mikrobiološko opterećenje i takva voda se bez problema može korisiti kao sirova voda u procesu proizvodnje vode za piće.

U većini sistema za vodosnabdijevanje u svijetu se kao sirova voda u procesu proizvodnje za piće koristi voda koja prema mikrobiološkim parametrima ima daleko lošiji kvalitet.

KJKPVIK vrši dezinfekciju vode sa vrela Bosne dodavanjem male koncentracije hlora prije puštanja u sistem vodosnabdijevanja, a nakon toga laboratorija VIK-a svakodnevno vrši fizičko-hemijske i mikrobiološke analize uzoraka vode i svi dobiveni rezultati potvrđuju zdravstvenu ispravnost vode.

Podržavamo sve inicijative za zaštitu izvorišta vode za piće ali naglašavamo, da prilikom tih inicijativa ne treba širiti paniku i dovoditi građane u zabludu u vezi kvaliteta vode na česmi.

Laboratorija ViK-a svaki dan vrši fizičko-hemijske i mikrobiološke analize uzoraka vode sa područja cijelog grada (uključujući i vodu u distributivnom sistemu koja dolazi sa vrela Bosne) i rezultati analiza potvrđuju zdravstvenu ispravnost vode za piće. Zdravstvenu ispravnost vode u sistemu javnog vodosnabdijevanja potvrđuju i laboratorijske analize koje je vršio Zavod za javno zdravstvo KS, Zavod za javno zdravstvo FBiH i druge akreditirane laboratorije za kontrolu kvaliteta vode.

Na osnovu rezultata svih izvršenih analiza i uspostavljenog sistema kontrole zdravstvene
ispravnosti vode u ViK-u, smatramo da građani nemaju razloga da piju flaširanu vodu umjesto vode sa česme", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije