FOTO: Prekrasni enterijer sarajevske Saborne crkve

Radiosarajevo.ba
FOTO: Prekrasni enterijer sarajevske Saborne crkve
/ FOTO: Radiosarajevo.ba, A.K.

U samom centru Sarajeva, jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu – Saborna crkva, privlači vjernike, turiste i znatiželjnike.
Izgrađena prije više od 140 godina od dobrovoljnih priloga naroda, njen sadašnji izgled se malo razlikuje od prvobitnog, a njen izgled privlači pažnju i divljenje prolaznika – kako domaćih, tako i turista. Izgradnja crkve trajala je ukupno 11 godina i posvećena je Presvetoj Bogorodici, a u vrijeme kada je kupljeno zemljište za njenu izgradnju, Sarajevo je imalo tek oko 20.000 stanovnika.

Unutrašnjost je ukrašena ikonostasom čiji okvir je rađen u Sarajevu, a njegovu izradu je nakon završetka gradnje crkve novčano podržala ruska carska porodica. Ikonostas sadrži 69 ikona različitih veličina, a oslikana je površina od 70 m kvadratnih.

Posljednje veliko renoviranje crkve izvana i iznutra počelo je nekoliko godina nakon Prvog svjetskog rata, u maju 1921. Nakon posljednjeg rata 1992. - 1995. sama crkva nije pretrpjela veća oštećenja, ali iako je renovirana izvana, unutrašnjost jednog od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu još uvijek čeka na renoviranje za koje su potrebna velika sredstva.

U crkvi nas je dočekao sveštenik Nemanja Đureinović koji je između ostalog istaknuo da je većina do sada prikupljenih donatorskih sredstava došla sa svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine, s nivoa Federacije BiH, Kantona Sarajevo, Republike Srpske i države Bosne i Hercegovine.

''Ne možemo početi s 50.000 eura i čekati na sljedeću donaciju''

„Ovo je druga velika rekonstrukcija. Za vrijeme posljednjih ratnih dejstava crkva nije pretrpjela velika oštećenja ali su određena oštećenja na krovu i prozorima dovela do propadanja zidova zbog nakupljanja vlage i vode“, kazao je Đureinović.

Oltarska vrata i Hristov grob su već na restauraciji. Postoje podaci da su se crkva u Reljevu i Hristov grob koji je bio ovdje u Sabornoj crkvi gradili u isto vrijeme, a samo izgradnja Hristovog groba koštala je više od izgradnje crkve u Reljevu. 

„On je također jedna grandiozna tvorevina koju treba restaurirati, a trenutno su stubovi Hristovog groba na restauraciji. Najzahtjevnija je restauracija i konzervacija ikonostasa za koju je potrebno oko pola miliona eura, te se trenutno radi na prikupljanju ovih sredstava. Nemoguće je krenuti s restauracijom dok se ne prikupe sva sredstva jer se ona ne može odvijati postepeno. Ne možemo početi s 50.000 eura i čekati na sljedeću donaciju“, zaključio je Đureinović.

Na samom ulazu, mala, crkvena prodavnica privlači pažnju grupama turista. U međuvremenu restauracija unutrašnjosti crkve čeka neka bolja vremena, kada će se moći izvesti do kraja.

U fotogaleriji pogledajte šta je reporterska ekipa portala Radiosarajevo.ba zabilježila u jednom od najprepoznatljivijih sarajevskih vjerskih objekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije