FOTO: Potrebna zaštita islamske arhitekture u Srbiji

Radiosarajevo.ba
FOTO: Potrebna zaštita islamske arhitekture u Srbiji

U Kući ljudskih prava u Beograd danas je održana promocija zbornika radova "Islamska arhitektura u Srbiji".

Na skupu, na kojem je prisustvovalo više stručnajka iz te oblasti, upućen je apel da se u Srbiji zaštite objekti islamske arhitekture nastali u doba Osmanlija.

Jedan od autora radova i urednik izdanja Indira Kuburović istakla je da je kulturno naslijeđe u Srbiji ugroženo, a naročito u Sandžaku.

"Ideja nam je bila da se predstavi identitet Bošnjaka kroz kulturno-materijalno naslijeđe i turistički potencijal kroz to kulturno naslijeđe", rekla je Indira Kuburović i dodala da su deset autora eminentni stručnjaci koji su svojim tekstovima htjeli da pokažu da islamsku kulturu ne predstavljaju samo sakralni objekti.

U zborniku su predstavljeni objekti poput sahat-kula, mostova, hanova, hamama i drugih u Sandžaku, koji postoje i za koje se malo zna.

"Poruka je da se spriječi i da se renoviraju oni objekti koji su u nekom stepenu propadanja i urušavanja", istakla je Indira Kuburović, koja je ujedno i predsjednica društva "Sandžački ćilim" iz Sjenice.

Recenzent tekstova i jedan od autora zbornika, univerzitetski profesor Šefket Krcić je podsjetio da je knjiga nastala kao rezulatat međunarodnog skupa koncem prošle godine na Isamskom fakultetu u Novom Pazaru te podvukao da se ovakvim naučnim izdanjima u pogodnom trenutku predstavlja Srbija u pozitivnom svjetlu.

"Islamsku arhitekturu u Srbiji treba povezati sa islamskom arhitekturom u Andaluziji gdje je ona zaštićena. Opšti je utisak znanstvenika koji su danas govorili da država Srbija treba ne samo zakonom da zaštiti islamsku arhitekturu od propadanja, a to nije potpuna zaštita, da bude na turističkoj mapi i da se afirmišu vrijednosti islamske arhitekture", rekao je profesor Krcić.

On je najavio novo izdanje zbornika koje će sa većim brojem tekstova ući u anale arhitekture i društevene misli kako bi se pravno i na druge načine zaštitili objekti islamske kulturne baštine u svim dijelovima Srbije.

Izdavač knjige je društvo "Sjenički ćilim", a njeno štampanje je pomoglo Ministarstvo kulture Srbije i Fond za otvoreno društvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije