FOTO: Granice i obnova u Bosni i Hercegovini - 20. godina nakon Daytona

Radiosarajevo.ba
FOTO: Granice i obnova u Bosni i Hercegovini - 20. godina nakon Daytona

U novembru, 1995. Dejtonski mirovni sporazum zaustavio je rat u Bosni i Hercegovini, podijelivši zemlju među zaraćenim stranama, počinje priču autorica Elisabeth Zerofsky u New Yorkeru

Diplomate su oko pola teritorija odobrile bosanskim Srbima, a druga polovica pripala je Bošnjacima i bosanskim Hrvatima. Prema sporazumu, nastala su dva entiteta. 

Danas je unutarnja granica među entitetima uglavnom nevidljiva, ali postoji u nešto drukčijem obliku, piše autorica i objašnjava teškoće koje je imala pri traženju javnog prijevoza između Tuzle i Banje Luke, jer gradovi leže na suprotnim stranama entitetskih linija. 

Upravo tu nevidljivu granicu Bosne danas otkrivaju genijalne fotografije Ziyaha Gafića, piše ona. 

"Dayton je u isto vrijeme jedna od najslavnijih i najviše omraženih riječi u BiH", navodi autorica riječi fotografa Gafića. 

Slavna je jer je Dayton zaustavio rat i spasio mnoge živote, ali je to učinio u logici etničkog nacionalizma koji je korišten za poticanje nasilja. 

Gafićeve fotografije u sebi, usprkos svemu, kriju radost i živost, duh obnove i u svojoj snazi kriju uzvišene ljepote bosanskog krajolika. 

Pogledajte ih u fotogaleriji

U povodu 20-godišnjice Dejtonskog sporazuma, u Zemaljskom muzeju u Sarajevu upriličena je izložba Ziyaha Gafića State of Union. 

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije