'Feminizam je u BiH nepopularan zbog neznanja i predrasuda'

Radiosarajevo.ba
'Feminizam je u BiH nepopularan zbog neznanja i predrasuda'

Ženska mistika tema je prvog predavanja asistentice na Pravnom fakultetu u Sarajevu Amile Ždralović kojim je večeras u kinu Kriterion otvoren ciklus od osam predavanja pod nazivomNeko je rekao feminizam? u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra.

Amila Ždralović je govorila o feminizmu uopće i pravima žena, oslanjajući se na knjigu Mistika ženskog Betty Friedan, objavljenu 1963. godine, za koju se smatra da je pokrenula drugi val feminizma.

Ona je za Agenciju Fena naglasila da u predavanju želi pozicionirati Betty Friedan u okviru razvoja feminističkih misli. Kada se želi reći koje su to ideje prehodile ženskoj mistici i koje su dalje inicirane, dodaje ona, strogo školski se kaže da je ova knjiga početak drugog vala feminizma.

"Govorim i o problemu bez imena, kako ga naziva Betty, jer se čini da problema nema. Ona polazi od ličnog i iskustva drugih žena, uglavnom visokoobrazovanih, iz srednje ili više klase koje su isključivo zarobljene u uloge domaćice, iako se 40-ih i 50-ih godina stvara imidž savršene američke porodice gdje žena treba biti sretna u svojoj ulozi", ističe ona.

Ždralović smatra da onog trenutka kada počnu razmišljati šta žele i kada shvate da im briga o kućanstvu nije dovoljna, žene same počnu osjećati grižnju savjesti i taj je problem danas jako aktuelan.

Zašto nije popularno biti feministkinja u BiH?

"Feminizam u BiH postoji, samo što nije popularno biti feministkinja u našem diskursu, jer se za ovaj pojam vežu predrasude i neznanje, kao i pogrešne interpretacije feminizma", naglašava ona.

Ždralović pojašnjava da je feminizam zbir različitih teorija i političkih akcija, a da je svaki aktivizam nadahnut nekom teorijom. Upozorava da u javnom diskursu ne postoji percepcija čime se to zapravo feminizam bavi.

Naredno predavanje u okviru ovog cilusa 17. oktobra održat će Adriana Zaharijević o temi Žene na granici građanskog, kontekst XIX stoljeće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije