Ešref Kenan Rašidagić: Komentari o prelijevanju sukoba iz Makedonije su 'žalosni'

Radiosarajevo.ba
Ešref Kenan Rašidagić: Komentari o prelijevanju sukoba iz Makedonije su 'žalosni'

Priče bh. političara te regionalnih analitičara vezanih za situaciju u Kumanovu, o tome kako se sukobi iz Makedonije mogu 'preliti' u regiju, pa i u Bosnu i Hercegovinu, ponukali su nas da komentar zatražimo od Ešrefa Kenana Rašidagića, profesora na predmetima Međunarodni odnosi i Evropske integracije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Na početku izjave, profesor Rašidagić je za portal Radiosarajevo.ba kako je evidentno da je u većem djelu medijskog prostora senzacionalizam na djelu, „što je jako neodgovorno“:

Analitičari: Sukob u Makedoniji mogao bi se prenijeti na regiju

 

„Žao mi je što se tom fenomenu pridružio i jedan broj ljudi, stručnjaka, političara i analitičara, koji svojim izjavama raspiruju strah od općeg građanskog rata u zemljama na području bivše Jugoslavije“.

Tenzije

Naš sagovornik je rekao da smo u Kumanovu imali izolirani incident koji se predstavio kao rastuće tenzije i unutarnji problemi u Makedoniji. Bez namjere da zvuči kao zagovornik nekih teorija zavjera, on je dodao da je termin u kojem se desio sukob u Kumanovo veoma suspektan.

„Albansko stanovništvo ima svoje predstavnike u vlasti, većina stanovnika zagovara mir i suživot...otkud sada ovakva vrsta sukoba? Kako baš 'ustanak' u trenutku kada se vladajuća stranka nalazi po pritiskom opozicije zbog afere oko prisluškivanja“, upitao je profesor Rašidagić, naglašavjući kako ovaj incident koristi samo vladajućoj stranci.

Što se tiče same priče o 'prelijevanju sukoba' iz Makedonije u regiju, posebno u našu zemlju, Rašidagić je podvukao da se radi o „žalosnoj, skandaloznoj izjavi određenih izabranih dužnosnika koja nikako ne stoji“.

Bosna i Hercegovina nema nikakve veze sa stvaranjem 'velike Albanije', ako već i prihvatimo teoriju po kojoj je to bio razlog tamošnjeg napada. Ova zemlja nije dio toga i potpuno je odvojena od cijele te priče. To je kao kad bi neko ovdje predviđao sukob u BiH zbog ideje o velikom Azerbejdžanu ili velikoj Gruziji“, govori profesor.

Mišljenja je kako je riječ o strašno neodgovornoj izjavi koju treba posmatrati u svjetlu nedavnih događaja u BiH – napada u Zvorniku:

Raspirivanje straha

„U trenutku kada se treba raditi na smirenju srasti u ovoj zemlji, neko raspiruje strah od sukoba i dodatno destabilizira situaciju. Zaista neodgovoran i potpuno neosnovan politički komentar“, zaključio je naš sagovornik.

Podsjećanja radi, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač jučer je izjavio da postoji potreba da policija ovog entiteta ostane u povišenoj pripravnosti zbog terorističkog napada u Kumanovu, jer se „ne može isključiti mogućnost da se situacija iz Makedonije prelije izvan njenih granica, pa i u Bosnu i Hercegovinu“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije