Elektronsko glasanje za ljepše sutra

Radiosarajevo.ba
Elektronsko glasanje za ljepše sutra
/ FOTO: Emir Aletić, Manjine.ba


Udruženje izbornih zvaničnika u BiH (UIZBiH) organizovalo je danas simulaciju elektronskog glasanja za osobe s invaliditetom. Tako je nastavljen projekat ''Unaprijeđenje uslova za lično i samostalno glasanje za bosanskohercegovačke građane s invaliditetom'', koje Udruženje provodi u saradnji sa Agencijom Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID). 

Na projektu usko sarađuju Centralna izborna komisija BiH kao i brojna udruženja koja okupljaju osobe s invaliditetom.

Dragović: ''Želimo poboljšati uvjete za glasanje''

''Naša organizacija osnovana je još 1999. godine s ciljem poboljšanja izbornog sistema i povećanja povjerenja javnosti u izborni proces, a kako bi svi izbori bili provedeni demokratski. U proteklih nekoliko godina implementirali smo mnogo projekata, a osnovni razlog zbog kojeg smo se danas skupili u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, jeste poboljšavanje uslova za glasanje osobama s invaliditetom, kako bi u mogli glasati lično i samostalno'', govori za manjine.ba Zvjezdana Dragović, izvršna direktorica Udruženja izbornih zvaničnika u BiH. 

 Izvršna direktorica UIZBiH Zvjezdana Dragović (FOTO: Emir Aletić, Manjine.ba)

Izborni zakon u našoj zemlji ne dozvoljava elektronsko glasanje ali cilj ovog projekta je da upravo testiranjem skrene pažnju na ovaj problem koji građanima Bosne i Hercegovine ne nudi jednake uvjete za glasanje.

Slab interes

''Još uvijek smo u fazi pokretanja inicijative i krajnji cilj projekta u mnogome će zavisiti od rezultata testiranja. Pokušaćemo skrenuti pažnju na značaj glasanja pomoću elektronskih pomagala pomoću kojih će osobe s invaliditetom moći glasati poštujući sva načela demokratije. Svoj izbor neće morati otkriti nikome, i iskreno se nadam da će već do narednih izbora elektronsko glasanje pronaći svoje mjesto u zakonima naše zemlje i da će invalidna lica pri glasanju dobiti jednake uvjete kao i drugi'', kazala je Dragović za portal manjine.ba.

 Slab interes za testiranje u Sarajevu (FOTO: Emir Aletić, Manjine.ba)

''Interes za testiranje, nažalost, nije bio veliki. Vidjećemo da li će u Banja Luci biti više zainteresovanih. Problem je pasivnost, a mi se trudimo da ih na sve moguće načine animiramo da testiraju ova pomagala, da vide koliko bi im to pomoglo'', kazala je na kraju razgovora za manjine.ba Zvjezdana Dragović. 

Testiranje će se, dakle, sutra održati u Banja Luci u prostoru Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u periodu od 12 do 18 sati. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije