Ekolozi zabrinuti zbog izgradnje spalionice na Stupu

Radiosarajevo.ba
Ekolozi zabrinuti zbog izgradnje spalionice na Stupu

U Sarajevskom naselju Stup, trebala bi početi izgradnja spalionice animalnog, medicinskog i kompozitnog otpada.

S obzirom da Sarajevo godinama ima problema s prekomjerno zagađenim zrakom, uz najavu izgradnje ovakvog postrojenja stoji i napomena da je riječ o "čistoj" tehnologiji, te da rad spalionice neće imati negativan uticaj na stanovništvo. 

Na ovu tvrdnju reagiralo je Udruženje za zaštitu okoliša, prirode i zdravlja EKOTIM.

"Kad smo vidjeli studiju i plan upravljanja otpadom ovog postrojenja naravno da smo bili zabrinuti, jer na lokaciji Stupa svake godine imamo problema s velikim koncentracijama zagađujućih materija u zraku. Također imamo probleme zbog pojave magle i slabog strujanja zraka tako da smo bili zabrinuti kad smo vidjeli da će ovakvo jedno postrojenje biti izgrađeno baš na toj lokaciji", rekao je Rijad Tikveša, predsjednik udruženja EKOTIM za Radio Sarajevo.

Kako je rekao Tikveša, u studiji se ne spominju potencijalne opasnosti i negativan uticaj na stanovništvo, nego se navodi da će to biti čista tehnologija i da će biti emisija zagađujuće materije bez boje, okusa i mirisa.

"Mi smo svjedoci da je na toj lokaciji, koja se navodi kao industrijska zona, u posljednjih deset godina napravljen veliki broj zgrada i da se planira raditi još novih stambenih objekata, pa smo zabrinuti za zdravlje naših sugrađana", dodao je Tikveša.

Četiri stranice dugačko je pismo EKOTIM-a koje su uputili Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, jer, kako je rekao Tikveša, studija uopšte ne navodi problem zagađenog zraka.

"U medicinski infektivni otpad spadaju i plastične šprice i drugi polimeri, a Federalni plan predviđa da se spaljivanje može vršiti u samo ovlaštenim postrojenjima koja provode kontinuirano mjerenje štetnih plinova dioksina i furana. Mi nigdje u ovoj studiji nismo vidjeli da će ovo postrojenje imati kontinuirani monitoring emisije dioksina i furana", rekao je za Radio Sarajevo Tikveša i dodao da kompozitni otpad može biti kombinacija plastike i metala kad se ne mogu razdvojiti, te da prijetnja može biti i animalni otpad.


Ilustracija (Foto: Sibenskiportal.hr)

Kako je rekao Tikveša, istina da postoji velika potreba za spalioniceom koja bi mogla tretirati animalni, medicinski i druge vrsta otpada, jer Bosna i Hercegovina nema takvo jedno postrojenje. Ali: 

"Bojim se da je izbor lokacije jako nesretno napravljen i da nije ozbiljno obrađen negativni uticaj na zrak odakle se može ugroziti stanovništvo u zgradama u Nedžarićima, na Dobrinji, Alipašinom Polju i Ilidži", rekao nam je Tikveša.

Za srijedu u 4. septembra u 11 sati u mjesnoj zajednici Stup 1, ulica Nikole Šopa 52 planirana je javna rasprava na ovu temu.

"Mi ćemo otići da čujemo stručnjake koji su radili studiju uticaja na okoliš da nam objasne koje su to studije koje upućuju na to da ovo postrojenje neće zagađivati zrak i da neće izazvati dugoročni problem za stanovništvo", rekao je Tikveša i dodao da se nakon toga nada da će Federalno ministarstvo okoliša ili zabraniti ili okolinskom dozvolom naći kada i gdje ovo postrojenje može raditi i kada se može spaljivati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije