Džamija u centru Sarajeva: Kada počinje izgradnja?

Radiosarajevo.ba
Džamija u centru Sarajeva: Kada počinje izgradnja?

Projekat Arheološki park Kalin hadži Alijine džamije predviđa uređenje Kalin hadži Alijinog vakufa u centru Sarajeva. Naime, na uglu današnjih ulica Kulovića i Branilaca grada u Sarajevu, u periodu od 1553. do 1947. godine, nekada se nalazila džamija koju su tadašnje vlasti srušile.

Uskoro počinje izgradnja džamije u centru Sarajeva

A shodno preporukama Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Općina Centar Sarajevo je naručila i finansirala, u iznosu od deset hiljada maraka, ovaj projekat koji je izradio Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.

Piše: Sanja Šabanadžović, Radiosarajevo.ba

Općinsko vijeće je na 36. redovnoj sjednici od 29. septembra 2015. godine donijelo zaključak da se pristupi izradi Urbanističkog projekta Pošta-Sud, u okviru kojeg će se definisati i budući sadržaji ovog lokaliteta, a nosilac izrade plana je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

"On se sastoji od konzervacije i prezentacije arheoloških ostataka džamije i mekteba, te formiranja površine trga savremene koncepcije.

S obzirom na to da se opisanim radovima, između ostalog, doprinosi revitalizaciji i očuvanju ovog prostora, Općina Centar Sarajevo je u budžetu za 2015. godinu obezbijedila 50 hiljada maraka i potpisala ugovor prema kojem će Vakufska direkcija realizirati pomenuti projekat zaštite lokaliteta pod stručnim nadzorom Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa", pojasnio je za Radiosarajevo.ba Safet Huremović, Stručni savjetnik za informisanje i saradnju sa medijima Općine Centar.

Ipak, za više informacija o projektu koji je pobudio interes mnogih, obratili smo se Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, gdje saznajemo kako se u saradnji sa muftijstvom sarajevskim i Medžlisom IZ Sarajevo, već dugi niz godina vode aktivnosti na revitalizaciji ove vakufske parcele.

"To je prostor gdje je nekad bila Kalin hadži Alijina džamija, ona je potom srušena - da bi se tu sagradile dvije stambene zgrade u koje su se u to vrijeme smjestile porodice visokih oficira te je poslije i drugim stanarima data mogućnost življenja u tim stanovima. Na istom prostoru nalazili su se mezarluci poznatih sarajevskih porodica i mekteb u kojem su djeca pohađala vjersku pouku. 

Javnost se sjeća da smo bili protiv izgradnje spomenika Francu Prešernu, iako je ta osoba bila zaslužna za sve što je činila u vrijeme Jugoslavije, ipak smo smatrali da je zločin okupirati vakufsku parcelu, prostor gdje je nekad bila bogomolja, a da se pritom ne traži saglasnost saglasanost vjerskih zajednica", kazao je za Radiosarajevo.ba direktor Senaid Zajimović.

Od tada, Vakufska direkcija je sa institucijama Općine Centar i Kantona Sarajevo, napravila niz dogovora o realizaciji projekta.

"Prvo bi trebalo da se završi arheološko istraživanje, te da sve što se pronađe na tom lokalitetu i prezentira javnosti kroz projekat arheološkog parka. Javnost bi i digitalnim putem bila upoznata sa historijom lokacije, ali i same džamije. 

U saradnji sa Općinom Centar smo dogovorili da se prvo pristupi ograđivanju lokaliteta, sprečavanju stanara i drugih da zloupotrijebe prostor da parkiraju svoja auta i da koriste na bilo koji drugi način taj lokalitet na kojem još uvijek postoje mezarluci. Kada se ogradi, onda nastavljamo sa istraživanjima, a potom ide realizacija projekta konzerviranja.

Ideja jeste kada sve završimo, da prostor uredimo kako bi javnost bila zadovoljna. Ujedno, razmatrali smo da izradimo takav projekat koji će podrazumijevati i podzemne parking garaže, koje će omogućiti stanarima da parkiraju svoja vozila. Ovo je nova ideja, koja pokazuje da tražimo rješenje koje će zadovoljiti sve strane, iako nismo obavezni to da radimo", poručuje naš sagovornik.

Izgradnja džamije na ovom lokalitetu jeste konačni cilj, dok za finansiranje cijelog projekta, vjeruje direktor Zajimović, neće biti problema.

"Imamo moralno i svako pravo da na tom lokalitetu oživimo vakuf Kalin hadži Alije. O džamiji još uvijek ne govorimo, ali ukoliko to uvjeti budu dozvoljavali, i ukoliko se sagradi džamija na tom prostoru, ona ipak neće biti u izvornom obliku. Prioritet je uređenje trga, da građani Sarajeva budu zadovoljni i da s ponosom mogu reći kako je ovo vakufska parcela

Općina Centar nam pomaže u projektu arheološkog istraživanja, konzervacije i izgradnji arheološkog parka. Naravno, i što se tiče same džamije, tu već imamo zainteresirane strane koje su spremne finansirati ovakav projekat. Svjesni smo da projekat ne može proći bez dva ili tri miliona maraka. Kažem otprilike, jer ni sam ne znam konačnu cifru, no mogu potvrditi da novac sigurno neće biti problem za realizaciju ovih projekata", zaključuje Zajimović.

U nastavku pogledajte kako je nekada izgledao ovaj dio grada, gdje je stajala Kalin hadži Alijina džamija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije