Nova pravila od 2018. godine: Šta morate učiniti ako imate psa ili mačku

J. Ć.
Nova pravila od 2018. godine: Šta morate učiniti ako imate psa ili mačku
Pixabay / Ilustracija
Vijeće ministara BiH donijelo je na svojoj 80. sjednici Pravilnik o identifikaciji i vođenju evidencije pasa, mačaka i pitomih vretica u Bosni i Hercegovini.

Šefica Odsjeka za medije i analitiku u Vijeću ministara BiH Azra Aličković za portal Radiosarajevo.ba rekla je da se ovim Pravilnikom propisuje način identifikacije i vođenje evidencije pasa, mačaka i pitomih vretica, procedure identifikacije, sredstva za identifikaciju, izgled dokumenata i sadržaj, te struktura baze podataka na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Naime, prema novom Pravilniku koji će se primjenjivati od januara 2018. godine, svi psi koji se nalaze na teritoriji BiH, moraju biti identificirani i evidentirani u skladu s ovim Pravilnikom i uneseni u bazu podataka. 

Svi psi podliježu identifikaciji postavljanju mikročipa u roku od sedam dana od dana prvog stjecanja vlasništva na osnovu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, dok je identifikacija za životinje koje ne mijenjaju vlasnika obavezna nakon navršena tri mjeseca starosti, a najkasnije prilikom prvog cijepljenja protiv bjesnila.

U Pravilniku se navodi kako nije moguće provesti bilo kakvu veterinarsku intervenciju ako pas nije prethodno identificiran mikročipom.

Vlasnici su dužni da prijave životinju za identifikaciju u odgovarajućem vremenskom razdoblju, a odgovoran je i za tačnost podataka koji se upisuju u BP i pasoš. 

Dalje, vlasnik životinja koji vrši prijevoz životinja na teritoriji BiH dužan je prevoziti samo obilježene životinje, osigurati da životinju prilikom kretanja prati njen pasoš u skladu s Pravilnikom.

Radi provođenja poslova veterinarske kontrole, držaoci ili vlasnici su obavezni omogućiti uvid u pasoš, certifikat o izvozu ako se životinja izvozi izvan BiH, te pokazati životinje i omogućiti osobi koja provodi kontrolu da očitava mikročip na životinji kako bi se izvršila identifikacija, navodi se između ostalog u Pravilniku.

U slučaju krađe životinje, njene smrti ili izvoza prijavi promjenu u roku od sedam dana veterinarskoj organizaciji, a slučaju gubitka ili oštećenja pasoša zatraži od veterinarske organizacije izdavanje novog pasoša u roku od sedam dana od saznanja, uz izjavu o tome kako je došlo do gubitka ili oštećenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije