Dok se ne otvori Zemaljski: Znate li koji su 'ostali' sarajevski muzeji?

Radiosarajevo.ba
Dok se ne otvori Zemaljski: Znate li koji su 'ostali' sarajevski muzeji?

Povod za ovaj tekst je nedavna vožnja taksijem novinara portala Radiosarajevo.ba - kada je zamolio taksistu da ga odveze u Historijski muzej BiH, taksista je pitao - Pa zar muzej nije zatvoren

Mnogi građani Sarajeva i šire znaju da je Zemaljski muzej u Sarajevu zatvoren već tri godine i nadaju se njegovom skorom ponovnom otvaranju za posjetitelje. No koliko građana je upućeno u rad ostalih muzeja u glavnom gradu BiH?

Osim zatvorenog Zemaljskog, koji je najveći i čuva najvrjednije kolekcije, u glavnom gradu BiH redovno radi još sedamnaest muzejskih prostora (ne računajući brojne umjetničke galerije), koje gosti redovno posjećuju . 

Prednost sarajevskih muzeja u odnosu na regiju i Evropu, su veoma povoljne cijene ulaznica. Pored toga, većina njih nalazi se u neposrednoj blizini jedan drugom. Evo prijedloga za kvalitetnu šetnju: 

Historijski muzej Bosne i Hercegovine 

Zmaja od Bosne 5; www.muzej.ba; 09:00 do 19:00 (april – oktobar) / 09:00 do 17:00 (novembar – mart)

Osnovan netom po završetku Drugog svjetskog rata, u novembru 1945. godine, kao Muzej narodnog oslobođenja. Isprva je bio smješten u Vijećnici, a 1963. godine je preseljen u namjenski izgrađenu zgradu na Marijin Dvoru. Do danas je ovaj Muzej više puta mijenjao ime i širio djelatnost. Muzej tretira kompletnu historiju Bosne i Hercegovine od prvog spominjanja imena Bosna u historijskim izvorima (u spisu “De administrando imperio“ Konstantina Porfirogenita iz 949. godine) do danas. Ima stalne postavke "Opkoljeno Sarajevo" gdje je prikazana dokumentacija i dramatika života u ratnim uvjetima građana opkoljenog Sarajeva. 


Muzej Sarajeva sa pet depandanasa

Abadžiluk 10, www.muzejsarajeva.ba, Pon - Pet: 10:00 - 18:00; Sub: 10:00 - 15:00

Muzej Sarajeva čine centralna zgrada  u Brusa Bezistanu i još četiri depandansa: Svrzina kuća, Despića kuća, Muzej Jevreja BiH i Muzej Sarajevo 1878-1914.


U depoima i depandansima se čuvaju i izlažu muzeološki obrađeni predmeti koji govore o prošlosti grada Sarajeva, od prahistorijskih naseobina na Butmiru, ilirskih i rimskih naselja, srednjovjekovne Bosne, osmanske epohe i austrougarskog perioda itd... do današnjih dana. Muzej posjeduje veoma vrijedne zbirke: arheološku, orijentalnu, etnografsku, zbirku umjetničkih djela, jevrejsku, austrougarsku, zbirku Stjepane Mezea itd... U proteklom periodu Muzej Sarajeva je dao značajan doprinos u kulturnom, obrazovnom i turističkom životu Grada Sarajeva, što će biti njegova zadaća i dalje.


Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti

Sime Milutinovića Sarajlije 7, Pon - Pet: 08:00 - 16:00

Smješten je u srcu Sarajeva, u staroj porodičnoj kući izgrađenoj sredinom 19. stoljeća, kulturno-historijskom spomeniku prve kategorije. Kuća je prvobitno bila u vlasništvu porodice Skarić, a potom porodice Despić, čiji su članovi gradu Sarajevu pored ove poklonili i Despića kuću, u kojoj je danas smješten jedan od depadansa Muzeja Sarajeva.

Kolekcija Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH posjeduje više od 20.000 eksponata. Stalnu postavku Muzeja čine Radna soba Slivija Strahimira Kranjčevića i Bosanska soba Petra Kočića, Hasana Kikića i Isaka Samokovlije. U prizemlju Muzeja od 1992. godine djeluje izložbeni prostor Galerija Mak.

Art Kuća Sevdaha

Halači 5, Velike daire, www.artkucasevdaha.ba; Uto - Ned: 10:00 - 18:00

Muzej Art Kuća Sevdaha posvećen je tradicionalnoj gradskoj lirskoj pjesmi - sevdalinci i čuvenim izvođačima sevdaha. 
 
Muzej je smješten u prostoru Velikih daira na Baščaršiji, izgrađenih u doba osmanske vladavine za potrebe skladištenja roba sarajevskih trgovaca.
 
U nekadašnjim magazama danas se nalazi muzejska postavka, koju dobrim dijelom čine predmeti koji su pripadali najvećim majstorima sevdaha kao što su: Himzo Polovina, Zaim Imamović, Ismet Alajbegović – Šerbo, Safet Isović, Zehra Deović, Nada Mamula, Zora Dubljević...
Muzej Alije Izetbegovića

Ploča bb (Kapi - kula), www.muzejalijaizetbegovic.ba; Pon - Pet: 10:00 - 18:00; Sub: 10:00 - 15:00

Muzej posvećen uspomenina prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine, otvoren je  2007. godine, u staroj utvrdi grada na Vratniku. 

Stara pravoslavna crkva i muzej 

Mula Mustafe Bašeskije 59, Pon – Sub: 08:00 - 18:00; Ned: 08:00 - 16:00

Stara pravoslavna crkva u Sarajevu, koja je posvećena Svetim arhandželima Mihailu i Gavrilu, jedan je od najstarijih sakralnih objekata u Sarajevu. Pretpostavlja se da je izgrađena sredinom 16. stoljeća, i to na mjestu gdje je prije stajala još starija crkva. U toku svoje historije Crkva je više puta gorjela, ali je svaki put obnavljana, pa je zadržala autentični izgled. Zadnji put je iz temelja obnovljena 1726. godine. Uz Crkvu se nalazi i Muzej Stare pravoslavne crkve, osnovan 1889. godine, a koji se, po vrijednostima ikona koje posjeduje, smatra jednim od najznačajnijih pravoslavnih muzeja u svijetu. U muzeju se čuvaju i veoma vrijedni rukopisi, od kojih je najpoznatiji novokanon (zakonik) Sarajevska krmčija iz 1307. godine, te zbirka starog novca, odjeće, oružja...

Ars Aevi, Muzej savremene umjetnosti

Terezije bb, www.arsaevi.ba, Uto - Ned: 10:00 - 18:00

Grupa entuzijasta predvođena Enverom Hadžiomerspahićem pozvala je svjetske umjetnike da, u znak podrške Sarajevu pod opsadom, doniraju svoja djela i na taj način stvore zbirku budućeg Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu. Danas je to najveća kolekcija savremene umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi, s sadrži remek djela koja su sarajevu poklonili: Marina Abramovic, Michelangelo Pistoletto, Jannis Kounellis, James Rosenquist, Gianni Dessi’, Daniel Buren, Louise Bourgeois, Jeff Koons, Robert Rauschenberg, Joseph Kosuth, Jan Fabre, Sandro Chia. Italijanski arhitekt Renzo Piano projektovao je Muzej koji će se uskoro početi graditi u blizini Historijskog i Zemaljskog muzeja. 


Gazi Husrev-begov muzej

Sarači 33, www.bih.net.ba, Pon - Pet: 09:00 - 20:00 

Muzej posvećen liku i djelu Gazi Husrev-bega (1480 - 1541), upravitelja Bosne i najvećeg vakifa (dobročinitelja) Sarajeva, smješten u prostoru Kuršumli medrese, jedne od brojnih građevina koje je Gazi Husrev-beg podigao u Sarajevu. 

U centralnoj prostoriji Kuršumli medrese - dershani (predavaonici) smještena je kolekcija raritetnih predmeta Gazi Husrev-begovog vakufa, tu je i soba sa instrumentima za određivanje vremena (muvekkithana), soba sa starim fotografijama Gazi Husrev-begovog vakufa, kao i soba posvećena stradanju objekata Vakufa tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine. 

Muzej Gazi Husrev-begove biblioteke

Gazi Husrev-begova 46, www.ghb.ba, Pon – Pet: 08:00 - 15:00

U kolekciji Muzeja Gazi Husrev-begove biblioteke nalazi se više od 1200 eksponata, koji su podijeljeni u šest tematskih cjelina - Islamska kaligrafija, Mjerenje vremena, Ulema, Džamija i tekija, Hadž i Svakodnevni život. Islamska kaligrafija predstavlja zbirku radova bh. majstora kaligrafije, dok se u sklopu tematske cjeline Mjerenje vremena nalaze predmeti korišteni za izračunavanje tačnog vremena, među kojima su i dva ručno rađena globusa čuvenog sarajevskog muvekita (osoba zadužena za tačno izračunavanje namaskih vremena) Saliha Sidki-efendije Muvekkita.

Tunel Muzej 

Dobrinja - Tuneli 1, Radno vrijeme: svakim danom od 09:00 do 15:30 

Od jula 1993. godine do kraja rata, jedan uski 1,5 m visoki i 800 m dugi tunel je bio žila kucavica za opkoljene građane Sarajeva. 

Olimpijski muzej

Zetra, Alipašina bb, www.okbih.ba, 09:00 - 17:00

Osnovan je sa ciljem da se trajno sačuva uspomena na organizaciju i realizaciju XIV Zimskih olimpijskih igara (ZOI), koje su 1984. godine održane u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Od 1984. do 1992. godine Muzej je djelovao u reprezentativnoj vili u centru Sarajeva, koju je čuveni češki arhitekta Karlo Paržik projektovao za sarajevskog advokata i političara Nikolu Mandića, a kojem je, kao predsjedniku vlade NDH i narodnom neprijatelju, nakon Drugog svjetskog rata oduzet i život i imovina. Već na samom početku posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, 27. aprila 1992. godine, zgrada Olimpijskog muzeja je granatirana, a u požaru koji je potom izbio stradala je zgrada i mnoštvo vrijednih eksponata. Najveći dio eksponata je spašen i prenesen u Olimpijski kompleks Zetra, gdje je 2004. godine, u povodu obilježavanja 20. godišnjice XIV ZOI, otvoren „novi“ Olimpijski muzej BiH.


Muzej Sarajevske pivare 

Franjevačka 15, sarajevska-pivara.com/muzej, Pon - Ned: 10 ,00 - 18,00 

U Muzeju je prikazan razvoj pivarske industrije u Bosni i Hercegovini kroz postavku zanimljivih eksponata, kao što su pivske boce iz perioda Austro-Ugarske monarhije, etikete Sarajevske pivare od Osmanlijskog carstva do danas i drugo. Muzej je smješten u kompleksu Sarajevske pivare.

Muzej Vijećnica

Obala Kulina bana 1, www.vijecnica.ba, Pon - Ned: 10:00 - 17:00

Nakon što je tokom posljednjeg rata bila spaljena, zajedno sa hiljadama knjiga i dokumenata, Sarajevska vijećnica je renovirana i ponovno otvorena na stogodišnjicu Sarajevskog atentata. Danas je nezaobilazna adresa za brojne turiste koji iz dana u dan u sve većem broju obilaze Sarajevo. 


U tekstu korišteni podaci o muzejima preuzeti s portala Sarajevo Destination

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije