Djeca su budućnost koja pobjeđuju barijere

Radiosarajevo.ba
Djeca su budućnost koja pobjeđuju barijere
/ Foto: Sportsko udruženje gluhih Mladost

Povodom Dječije nedjelje upriličeno je druženje djece sa slušnim poteškoćama i čujuće djece, uz zabavu i bojenje. Kojim jezikom su razgovarali? To bi bio jezik budućnosti, u kojem vlada najveće bogatstvo i najljepše carstvo. Dječije carstvo.

Piše: Alma Mujanović, Manjine.ba

Projektom "Pronađimo zajednički jezik" Sportsko udruženje gluhih Mladost Sarajevo obilježilo je Dječiju nedjelju. 

Više informacija o sportskom udruženju smo saznali od Sunite Dizdar-Hodžić koja je, kako nam ona i sama kaže, u „svijet gluhih“ ušla svojom voljom.

„Udruženje se bavi socijalizacijom gluhih kroz sportsko-rekreativne aktivnosti i generalno gledano nastoji kroz te svoje aktivnosti stvoriti bolje uslove za život gluhih. Neko može pomisliti - kakve veze ima sport sa životnim uslovima? Naravno da ima. Sportsko-rekreativnim aktivnostima radi se na psihofizičkom zdravlju osoba, a javnim (lokalnim i međunarodnim) aktivnostima pruža se prilika da osobe koje čuju zaista čuju za gluhe osobe, da vide kako komuniciraju na znakovnom jeziku, da postanu svjesne gluhih osoba u našem društvu, da se upoznaju s njihovim sposobnostima, s njihovom kulturom življenja odnosno njihovim svakodnevnim životom. “

Sa predsjednicom Nadzornog odbora SUG-a „Mladost“ KS Amilom Selava-Sokolović, Sunita je razgovarala o tome kako bi bilo lijepo u redovne aktivnosti „Mladosti“ uključiti i najmlađe. 

O tome nam ona kaže: „Za malu djecu teško je organizirati čisto sportsko takmičenje sa strogim pravilima, ali smo se složile da kombinacija sportskih i rekreativnih aktivnosti koje će biti prilagođene djeci mogu donijeti rezultate.“

Kao i svaka druga ideja i ova se razrađivala još dalje pa smo došli do toga da u aktivnosti uključimo i čujuću djecu. Budući da i ja i Amila imamo djecu koja čuju i smatramo da su bogate što imaju priliku upoznati i gluhi i čujući svijet, htjele smo to pružiti i drugoj djeci. Htjele smo da kroz zajedničke aktivnosti potaknemo djecu da se upoznaju, da se druže i na taj način razvijaju toleranciju za različitosti još od malih nogu. 

Oštećenje sluha ne smije biti prepreka

Amila Salava – Sokolović o ime Udruženja projektu kaže: "Cilj našeg Sportskog udruženja gluhih „Mladost“ je da ukažemo na to da oštećenje sluha ne znači odustati od života. Snagu koju naši članovi imaju za trud i borbu crpi se iz njihove želje da pokažu da njihovo oštećenje sluha nije prepreka za kvalitetno bavljenje sportom. Baš u tom segmentu se osjećaju kao ravnopravni članovi našeg društva. 

Nažalost, starije generacije polako se osipaju, a mlađi članovi teško se odlučuju ići njihovim putem jer i sami vide koliko je potrebno snage i volje da se nadvlada nerazumijevanje od strane okoline. Naše Udruženje ne može to da dopusti. Mi ne možemo dopustiti da se nakon toliko napornog i uspješnog rada ovo Udruženje ugasi. Mi nećemo to dopustiti bez borbe. Stoga ovaj naš projekat je samo jedan u nizu koraka na našem putu borbe. 

O cilju samog projekta, Sunita kaže: Cilj projekta je da djeca koja čuju vide da postoje gluha djeca, da ta djeca komuniciraju na znakovnom i da to može biti jako zanimljivo, ali i da to nije prepreka da oni međusobno zajedno komuniciraju i druže se. Sva djeca su ustvari djeca sa svojim dječijim željama bez obzira kojim jezikom govore i ona treba da razvijaju toleranciju, empatiju, uvažavanje različitosti.

Na pitanje koje smo postavili Ameli Salava-Sokolović, kako joj je bilo radeći sa djecom u ovih par dana, ona kaže: „Kreativne radionice su bile jako posjećene. Veoma sam zadovoljna jer smatram da je cilj kreativnih radionica zaista ispunjen. Djeca su se družila, upoznavala, učila i zabavljala. Na stolnoteniskom turniru će djeca spoznati kako je sport jedna od rijetkih aktivnosti gdje glasovna komunikacija ne predstavlja socijalnu barijeru. „

„Htjele smo poslati poruku da različitost nije greška nego bogatstvo našeg Društva.“– kaže Sunita.

Važno je naglasiti da je projekat podržalo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, a u okviru obilježavanja Dječije nedjelje.

Na pitanje šta za znju znače djeca, Sunita nam je odgovarila: "Djeca su budućnost. Ono što ih naučimo od malih nogu takvi će biti, a kakva ih bude većina takvo će nam biti društvo. Nažalost, mislim da danas dosta roditelja nema puno vremena za svoju djecu. Svakodnevne obaveze nas stavljaju u mašinu, i sama sam takva, ali se trudim barem ono malo slobodnog vremena sa svojom kćekom da provedem kvalitetno. Mislim da danas ima jako puno izbora raznih radionica i projekata gdje su djeca i roditelji zajedno uključeni i gdje se mogu usvojiti i razviti pozitivne vrijednosti, i to svakako treba iskoristiti. Odrasli ne treaju biti sebični, već misliti na djecu i njihovu dobrobit."

Pored svega, ona djeci poručuje da uživaju u svom djetinjstvu i da se zajedno igraju, pružajući jedni drugima šansu upoznavajući različitost da bi se na taj način obogatila. Svoju ličnost će ispuniti vrijednim osobinama a život vrijednim osobama.

Amila i Sunita su posebno zahvalne i predsjedniku „Mladosti“ Admiru Avdibegoviću i ostalim članovima Upravnog odbora koji su ovu inicijativu prepoznali kao dobru i korisnu i pružili im veliku podršku.

„Također se na želim zahvaliti svim aktivistima i volonterima što su nam od srca pomagali, kao i svim roditeljima koji su imali povjerenja u nas i doveli svoju djecu da učestvuju u kreativnim radionicama.“ – kaže Amela Salava-Sokolović

U okviru projekta realizirano je:

8.10.2014. od 17:00-19:00h BBI Centar 3. sprat edukativno-kreativna radionica "Pjevajmo na znakovnom" na kojoj će djeca naučiti dječiju pjesmicu pokazai na znakovnom jeziku

9.10.2014. od 17:00-19:00h BBI Centar 3. sprat edukativno-kreativna radionica "Crtajmo zajedno" gdje će djeca crtati ono što najviše vole,a potom će to naučiti pokazati na znakovnom.

Završna aktivnost je planirana za subotu, 11.10.2014. godine - stolnotenisko takmičenju za djecu koje će se održati s početkom u 14h u Klubu gluhih, ul. Sagrdžije 73. 

„Moram reći da aktivnosti ne bismo uspjeli u cjelosti realizovati bez podrške prijatelja projekta kao što su BBI Centar, Widex Slušni aparati, Radio 8, Eldžam Trade, Sonic Studio, Igraonica Geppetto i R&S. Ovom prilikom im želim uputiti beskrajno veliku zahvalu, što su prepoznali vrijednosti onog što radimo za naše mlađe članove i omogućili nam da dostojno realiziramo projekat.“- kaže nam Amela.

Sva djeca su dobrodošla.

„Osvrnite se oko sebe, jako puno toga se može uraditi i jako puno toga bi se trebalo uraditi. Mislim da se najbolje ideje uvijek izrode iz jednostavnih svakodnevnih situacija.“ - Poručuje nam Sunita na kraju razgovora.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije