Danas je Svjetski dan radija pod motom "Radio i mir"

0
Radiosarajevo.ba
Danas je Svjetski dan radija pod motom "Radio i mir"
Foto: UNESCO / World Radio Day

Iako je prvo testno radijsko emitovanje obavljeno  još 1906., Svjetski dan radija (World Radio Day) se obilježava tek od 2011. godine, kada je UNESCO proglasio 13. februar internacionalno značajnim datumom.

„Radio je moćan medij koji slavi humanizam u svim svojim različitostima i čini platformu za demokratski diskurs“ – kažu iz UNESCO-a, a tema ovogodišnjeg Svjetskog dana radija je „Radio i mir“.

Dakle, ovaj datum se slavi po 13. put, i kako stoji na zvaničnoj UNESCO stranic. Posvećen nezavisnim radio stanicama kao integralnom dijelu mira i stabilnosti, te osnovom za prevenciju konflikta.

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

U izvještavanju i informisanju javnosti, radio stanice mogu oblikovati javno mišljenje i graditi kontekst koji utiče na domaće i međunarodne odnose i proces donošenja odluka. Ili, jednostavnije, radio može biti moćno propagandno oruđe. U svjetlu invazije na Ukrajinu, sasvim je jasno zašto je ovogodišnja tema "Radio i mir".

World Radio Day
Foto: UNESCO: World Radio Day

Svoju značajnu ulogu u agresiji na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu imao je i sarajevski Radio ZID, kao jedan od bastiona progresivnog i urbanog izričaja, ili bolje reći onoga što su njegovi djelatnici i slušaoci smatrali normalnim kao odgovor na razaranje i primitivizam. Jer, razaranje kao što znamo, nije uvijek u fizičkom smislu.

Na temeljima Radio ZID-a, nastao je i ovaj današnji Radio Sarajevo, imenjak starog Radio Sarajeva iz 1945. godine, kojeg je pravno naslijedio BH radio 1. A danas u Bosni i Hercegovini, vjerovali ili ne, egzistira 149 radio stanica, od toga 61 javnih i 78 privatnih.

Iako su mnogi predviđali kraj radija (kao uostalom i drugih medija, svaki put kad se pojavi neki novi i popularniji), to se nije desilo, a neki trendovi kao u Sjedinjenim Američkim Državama na primjer, pokazuju da radio čak i jača.

Dakle, sretan nam Svjetski dan radija, i slušamo se još dugo, dugo!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije