Danas je Svjetski dan borbe protiv dijabetesa; koliko smo informisani?

Radiosarajevo.ba
Danas je Svjetski dan borbe protiv dijabetesa; koliko smo informisani?

U povodu Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, šef Odjeljenja interne medicine Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' Dragan Stevanović kazao je u razgovoru za Fenu da su na esencijalnoj listi u Kantonu Sarajevo svi najsuvremeniji lijekovi za tu bolest koji se koriste u svijetu, ali da ni u Sarajevu niti u FBiH ne postoji razrađen sistem zdravstvene zaštite dijabetičara. 

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. novembra, a šira javnost nastoji se upozoriti da je vrlo važno otkriti dijabetes na vrijeme. 

''Mi još ni za područje Kantona Sarajevo niti za Federaciju BiH nemamo tačan broj oboljelih, ne znamo koliko je novootkrivenih slučajeva tokom jedne godine. Ti se podaci vrlo jednostavno mogu sakupiti, ali nažalost nema organizacijskih poteza koji bi to omogućili'', kazao je. 

Dodaje da se spominje podatak od oko 30.000 oboljelih od čega je oko tri posto tipa 1 dijabetesa, koji je karakterističan za mlade ljude i ne može se prevenirati. Za tu vrstu dijabetesa isključiva terapija je inzulin. Dok je preostali broj oboljelih tipa 2, koji se može prevenirati. 

''Godišnja stopa novootkrivenih slučajeva nije poznate'', kaže prim. dr. Stevanović, ali se iz svakodnevnog rada s pacijentima može vidjeti da je svakim danom sve viša.

Već 20 godina bez dobre organizacije

Doktor Stevanović ističe da kod nas postoji i educiran kadar za tu oblast, ali nemamo dobro organizirana savjetovališta niti program edukacije pacijenata. 

''Imamo kadar i kvalitetne lijekove, ali već dvadeset godina nam nedostaje dobra organizacija. Trenutno se radi na tome da svaka općina dobije savjetovalište. Imamo dosta diplomiranih medicinskih sestara koje bi mogle raditi u edukacionim centrima za pacijente. Mislim da novci nisu problem, nedostaje nam okidač da se bolje organiziramo'', kazao je.

Osnovne informacije o dijabetesu

Dijabetes je stanje u kojem dolazi do poremećaja sa kontroliranjem nivoa glukoze (šećera) u krvi. Javlja se kad tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili proizvedeni inzulin ne djeluje kako treba. To dovodi do povećanog nivoa glukoze u krvi i dijabetesa. Postoji više tipova dijabetesa od kojih su najbrojniji dijabetes tipa 1, dijabetes tipa 2 i gestacijski (trudnički) dijabetes. 

Neki od simptoma uobičajenih za sve tipove dijabetesa su glad, enormna žeđ, učestalo mokrenje i gubitak tjelesne težine, bez obzira na dobar apetit. 

Tip 1 dijabetesa može se rano otkriti i odmah liječiti, a liječenje je doživotno i isključivo inzulinom. Nasreću, kaže dr. Stevanović, mala je stopa ukupnog broja dijabetičara tog tipa. 

Tip 2 ili tip gojaznih dijabetičara češće se pojavljuje, ali se može primarno i sekundarno prevenirati. To znači prvenstveno izbjegavati gojaznost i preferirati kretanje. 

''U osnovi, tipa 2 je disbalans između unosa energetskih materija i njihove potrošnje. Potrošit se može fizičkom aktivnošću i na druge načine, a unos se može reducirati'', kaže prim. dr. Stevanović. 

Sekundarna prevencija je u drugom stepenu što znači da, ako se već dobije dijabetes, treba promijeniti stil života. 

''Ne budimo gojazni, izađimo iz automobila, ostavimo kompjutere postrani. Sjetimo se naših planina. Zaboravimo tramvaje, imamo noge. To je prevencija'', kaže on. 

Dijabetes u trudnoći i liječenje hipertenzije

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa ove godine u Općoj bolnici je u znaku dijabetesa u trudnoći i liječenja hipertenzije (povišeni krvni tlak) u trudnoći kod pacijentica s dijabetesom. 

Doktor Stevanović naglašava da su kriteriji kontrole dijabetesa u trudnoći mnogo strožiji nego kod ostalih pacijentica mimo gestacijskog perioda. 

''Hipertenzija može izazvati smrtni ishod i majke i ploda, a dijabetes velike posljedice kod ploda. Međutim, kad ih vodi dobar kardiolog, dijabetolog i ginekolog, takve žene iznesu odlično trudnoću. Samo moraju biti svjesne da imaju povećan rizik i da se moraju češće kontrolirati nego ostale trudnice'', kaže on. Ističe da je sedam do osam dijabetičarki u toj bolnici rodilo zdravu i naprednu djecu, čak i blizance. 

Nagovijestio je da postoje nove mogućnosti u liječenju dijabetesa i hipertenzije u trudnoći. 

''Dosad je to bila priča samo o inzulinu. Sad možemo govoriti da postoje šanse da uvedemo i neke druge, oralne lijekove. Bio je i vrlo uzak izbor lijekova dopuštenih za hipertenziju u trudnoći. Sad je ta lista malo šira, imamo više šanse'', kaže prim. dr. Stevanović. 

Šećerna bolest (dijabetes) ima trend rasta u cijelom svijetu pa i kod nas i predstavlja zdravstveni, ali i ekonomski problem. Zbog toga se izuzetna važnost pridaje ranom otkrivanju i primarnoj prevenciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije