Dan porodice: 'Najveća usluga koju jedan otac može učiniti svojoj djeci jeste da voli njihovu majku'

Radiosarajevo.ba
Dan porodice: 'Najveća usluga koju jedan otac može učiniti svojoj djeci jeste da voli njihovu majku'

Međunarodni dan porodice obilježava se svake godine 15. maja, a proglasila ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1993. godine i odražava važnost koju međunarodna zajednica pridaje porodici.

Današnji dan pruža priliku za promociju svijesti o pitanjima koja se tiču ​​porodice, te povećanje znanja o socijalnim, ekonomskim i demografskim procesima koji utječu na porodicu.

Međunarodni dan porodice širom svijeta inspirirao je čitavu seriju događaja koji upravo imaju za cilj podizanje svijesti o ovom bitnom faktoru društva. Sve aktivnosti i događaji uključuju radionice i konferencije, radio i televizijske programe, novinske članke, ali i kulturne programe koji naglašavaju relevantnu temu. Ovogodišnji Dan porodice ima za cilj promociju rodne ravnopravnosti i prava djece u porodici. Također naglašava sprečavanje nasilja u porodici kroz fer okvire porodičnog prava i razne programske intervencije.

Odnos bosanskohercegovačkog društva prema porodici

Kakav je to odnos bh. društva prema porodici i koliko društveno utječemo na taj bitan društveni faktor? Razgovarali smo s pedagogom Osnovne škole "Edhem Mulabdić" Esmirom Salihovićem, koji je o položaju porodice govorio za Radiosarajevo.ba.

"Današnji odnos prema porodici u bh. društvu je loš, da ne kažem katastrofalan. Kao primjer može poslužiti odnos prema trudnicama koje ne dobivaju porodiljsku naknadu, kojima se uručuju otkazi kada saopće svom poslodavcu da su u drugom stanju. Imate slučajeva da se djevojke pri zapošljavanju pitaju imaju li nakanu rađati i da to bude ometajući faktor za prijem na posao ukoliko kažu da imaju", govori Salihović.

Za svako društvo čvrsta porodica je preduvjet za svjetliju budućnost. Svjedoci smo svakodnevno povećanog broja razvoda zbog kojih najviše trpe djeca. Društvo se treba pobrinuti i raširiti mrežu predbračnih savjetovališta kako bi se mladi educirali o braku, obavezama i svime onim što brak nosi.

"Psihologija kaže da se oko 70 posto strukture ličnosti formira do sedme godine. Ukoliko u porodičnom gnijezdu ima topline, razumijevanja, igre, povjerenja, sklada, dijete će da puni dušu, da bude samopouzdano i da se vine u let samopouzdan, čvrst napunjen ljubavlju i kao takvo i ono će sutra zasnovati zdrave odnose sa supružnikom. Ukoliko je prisutna svađa, alkohol, netrpeljivost, društvo dobiva neurotične pojedince koji neće valjati sebi, a ni drugima", govori pedagog OŠ "Edhem Mulabdić".

Porodica kao univerzalna vrijednost

Porodica je univerzalna vrijednost. Ona je svetinja i poznat je iskaz da se sve ponese od kuće. U svojim programima i sami političari moraju uraditi mnogo toga konkretno za porodicu i za njeno blagostanje.

"Kada su u pitanju djeca, ona na porodicu gledaju onako kako to zasluže roditelji svojim postupcima. Kažu da djeca nikad nisu bila dobra u slušanju odraslih, ali ih nikad nisu prestala imitirati. Ukoliko je kod kuće svađa, dijete nerado iz škole ide kući. Ukoliko je kod kuće svađa, dijete odlazi u delinkvenciju, postaje zavisno od nekih drugih grupa koje mu nerijetko ne žele dobro", govori za kraj razgovora Esmir Salihović.

Najveća usluga koju jedan otac može učiniti svojoj djeci jeste da voli njihovu majku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije