Da li osoblje i učenici u školama znaju kako postupati u slučaju zemljotresa

S. H.
Da li osoblje i učenici u školama znaju kako postupati u slučaju zemljotresa
Foto: Facebook / Učenici

Snažni zemljotresi koji su jučer potresli Albaniju i Bosnu Hercegovinu uznemirili su stanovništvo, te se kroz cjelokupnu situaciju provlačilo važno pitanje - da li lokalno stanovništvo zna kako postupati u vanrednim situacijama, poput razornog zemljotresa.

Veliki broj predškolskih ustanova uputio je jučer poziv roditeljima da zbog najava jačih zemljotresa ranije preuzmu svoju djecu iz ovih ustanova, dok su pojedine školske ustanove učenike izveli na otvoreno nakon što je zemljotres jučer oko 10 sati pogodio BiH, a sve prema preporukama Kantonalne uprave civilne zaštite.

Tim povodom iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo oglasili su se povodom upita iz predškolskih ustanova i škola o postupanju u aktuelnoj situaciji i u slučaju ponavljanja zemljotresa. 

Uputa predškolskim i obrazovnim ustanovama u KS-u u slučaju ponavljanja zemljotresa

Kontaktirali smo direktora sarajevske Druge gimnazije Seida Alibegovića koji nam je rekao kako su učenici ove škole prošli kroz vježbe kako postupati u vanrednim situacijama - poput zemljotresa, požara itd.

"Školski odbor je donio odluku o održavanju ovih vježbi jednom godišnje u skladu sa zakonom. Naši učenici su radili na projektu koji je podrazumijevao izradu kompletnog protokola postupanja u slučaju vanrednih situacija, te su te upute okačene na hodniku škole", rekao nam je Alibegović navodeći kako smatra da su vježbe potcijenjene, te kako se svi alarmi uključe kada dođe do vanredne situacije i pokažu kako je potrebno da se ove vježbe rade češće.

Alibegović je, kako nam je rekao, i ranije tražio da se vježbe održavaju češće, te očekuje da će u saradnji sa civilnom zaštitom od proljeća imati češće vježbe u Drugoj gimnaziji po pitanju svih mogućih vanrednih situacija. Dodao je i kako smatra da je zakon nepotpun po ovom pitanju.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak pojasnio nam je kako vježbe sprovode lokalne civilne zaštite u svojim općinama, te kako su to normalne i redovne aktivnosti.

"Međutim, nikada dosta tih vježbi. One su naša potreba, jer se mi suočavamo i sa poplavama, požarima, važno je znati i kako se ponašati u prirodi, zbog povreda i jer imamo minska polja. Mi radimo te vježbe u školama, no moramo kontinuirano raditi na povećanju svijesti stanovništva kada su u pitanju te situacije", rekao je Solak navodeći kako se vježbe i rade kada se najave prirodne katastrofe.

Iz resornog ministarstva naveli su jučer u uputama da je potrebno da uprave predškolskih ustanova i škola konstantno prate upute Kantonalne i Federalne uprave civilne zaštite, radi poduzimanja neophodnih mjera.

Upute o tome kako postupati u ovim situacijama izdao je i Save the Children.

Važni savjeti: Kako postupiti ako se desi zemljotres!

0

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije