Da li je formiranje rezervnog sastava policije bio još jedan spin vlasti

K. S.
Da li je formiranje rezervnog sastava policije bio još jedan spin vlasti
Foto: FUP / Čampara i Korman posjetili Specijalnu policijsku jedinica FUP-a

Tadašnji predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik je prvi put 17. marta 2016. godine najavio je da će taj entitet formirati rezervni sastav policije radi “efikasnije borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma”. 

Nešto ranije, u oktobru 2015. godine ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač u Moskvi je potpisao Memorandum o razumijevanju sa Upravom MUP-a Moskve, koji se odnosio na "buduću saradnju u borbi protiv terorizma i obuku specijalnih snaga policije".

Instruktori iz Rusije su na teritorij RS-a, tačnije u Banja Luku i bazu Sarica, dolazili i tokom 2016. godine, a odsjedali su u modelu "Kanjon Ugra" u Kneževu (Skender Vakufu). Upravo bi vojne baze Zalužani i Sarica, te aerodrom u Mahovljanima i hotel Rashida Sardarova "Comsar Rudo" u Rudom trebali poslužiti za prijem i smještaj ruskih dobrovoljaca i instruktora.

Gotovo dvije godine nakon prve najave od formiranju rezervnog sastava policije, Milorad Dodik je u februaru 2018., prilikom obilaska Centra za obuku pripadnika MUP-a u bivšoj kasarni Zalužani kraj Banje Luke, izjavio da su “Republici Srpskoj oteli vojsku, ali nećemo dozvoliti da otmu i policiju”. Tada je Dodik ponovio da će biti fomiran rezervni sastav policije.

Nakon ovih najava, u bh. entitetu FBiH ove najave shvaćene su kao prijetnja miru i da Milorad Dodik pokušava od policije u RS napraviti vojsku. S druge strane, pojedini stručnjaci iz oblasti kriminalistike tvrdili su da se radi o još jednom spinu Milorada Dodika, jer mnogi ljudi olako shvaćaju njegove tvrdnje i misle da je to odmah gotova stvar.

formiranje_rezervnog_sastava_policijers_infografika1.jpg - undefined

 

Već 4. aprila 2019. godine u skupštinsku proceduru upućen je o Nacrt zakona izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. Iz MUP-a RS su tada poručili da je rezervni sastav policije neophodan da bi reagovao u slučaju povećanja broja migranata, elementarnih nepogoda i nepredviđenih situacija.

Na sjednici NSRS 18. aprila 2019. godine usvojen je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. Za nacrt je glasalo 50 zastupnika, dva su bila protiv, dok je 19 njih ostalo suzdržano. Trenutno u RS ima 5.425 policajaca. Prema prijedlogu, rezervni sastav policije činio bi 20 posto od ovog broja, što znači oko 1.000 novih policajaca

Iz Federacije BiH stizale su različite reakcije na ovaj potez. SDA je navodila tada da će FBiH imati svoj rezervni sastav policije, dok se HDZ protivio da FBiH ima rezervni sastav policije.

Već 9. juna 2019. godine, iz FBiH stiže konkretan odgovor, jer je federalni MUP sačinio prednacrt Zakona o dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH što podrazumijeva uspostavu rezervnog sastava policije u visini do 50 posto od ukupnog broja policijskih službenika u sastavu FUP-a.

S obzirom na to da MUP FBiH ima oko 9.000 službenika, broj rezervista bio bi oko 4.500.

Sve ove najave zabrinule su međunarodnu zajednicu. Već sredinom juna 2019. godine u posjetu Bosni i Hercegovini stigao je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Matthew Palmer.

Palmer i Ambasada SAD-a otšro su se protivili formiranju rezervnog sastava policije u oba entiteta.

Uslijed snažnog međunarodnog pritiska, zvaničnici u manjem bh. entitetu su počeli popuštati i polako odustajati od čitave inicijative za uvođenje rezervnog sastava policije. 

Nakon što su i Delegacija EU pa i OHR otvoreno poručili da ne žele formiranje rezervnih sastava policije, 24. juna 2019. godine bh. entitet RS odustao je od rezervnog sastava policije.

Međutim, da bi ublažili cijelu stvar u javnosti, MUP RS sada je tražio da se specijalna jedinica MUP-a zove Žandarmerija, po uzoru na MUP Republike Srbije.

25. juna, OHR, Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD pozdravili su odluku RS da ne formira rezervni sastav policije.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara je 26. juna 2019. godine potvrdio za Radiosarajevo.ba da je Federacija BiH odustala od formiranja rezervnog sastava policije.

Inicijativa za formiranje rezervnog sastava policije ispada samo još jedna moneta za potkusurivanje u dnevno-političkim obračunima između Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, kao što su ranije bili ‘mehanizam koordinacije’, referendum oko tzv. Dana RS, aktiviranje MAP-a, akcize na gorivo i druge teme.

Jedno je sigurno, da je inicijativa za formiranje rezervnog sastava MUP-a RS bilo podizanje prašine, dok su u Bosni i Hercegovini zaustavljene sve ekonomske i političke reforme, nije formirana vlast, dok nisu implementirane presude Europskog suda za ljudska prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije