! / Virusologinja o majmunskim boginjama: Nema mjesta panici, ima mjesta za brigu

26. 05. 2022. u 17:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Sloveniji je potvrđen drugi slučaj zaraze majmunskim boginjama (Monkey pox). I ovog puta radi je riječ o osobi koja je stigla iz Španije, navodi Nacionalni institut za javno zdravstvo (NIJZ) na svojim stranicama. Kako objašnjavaju, u toku je epidemiološka obrada.

Piše: Faruk Vele

Čuvena virusologinja Ana Gligić, poznata po tome što je 1972. godine bila na čelu tima koji je izolirao virus velikih boginja u bivšoj Jugoslaviji, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kaže „da nema mjesta panici, ali ima mjesta za brigu šta će biti“.

„Dakle, ima mjesta da razmišlja kako ćemo se odbraniti… Zato što se smatra da bi majmunske boginje mogle biti izvor variole. Porijeklo variole do sada nije poznato uopšte. To niko ne za odakle se stvorila variola, pa se, dakle, smatra da su majmunske boginje evaluirale u prošlosti u variolu. Što se tiče ovog što se sada pojavilo, veoma je neuobičajena pojava“, kaže Gligić.

Kada je prije 50 godina izbila pandemija, dodaje ona, desetine naučnika se bavilo majmunskim boginjama, naročito Rusi i Amerikanci, i to u Ekvatorijalnoj Africi.

Oni su mislili da se to ne može prenijeti na čovjeka, a virus se prenio. Pa su onda dugo mislili kada se prenese na čovjeka da ne može prenijeti sa čovjeka na čovjeka, pa je i to palo u vodu. Sada je ostalo pitanje kako to da su se u okviru praktično šest dana majmunske boginje pojavile u Americi, Evropi i Australiji. Znači na tri kontinenta u velikom broju žarišta“, pita Gligić.

Govoreći o špekulacijama da se iza svega krije bio terorizam, Gligić veli:

„Ako neko tvrdi da je to razlog, pincetu u ruke, to se može dokazati, imaju metode. Ranije nije bilo moguće, a sad su se usavršile metode za dokazivanje. Ovo je velika enigma šta ovo sada dešava“, dodala je ona.

Podsjeća kako su majmuni evolutivno su jako bliski čovjeku.

„Ja se bojim kad pređe sa majmuna na evolutivno tako bliskog čovjeka, a to su najbliže, najsrodnije jedinke čovjeku, da bi mogao ojačati na čovjeku. Ako prelazi s čovjeka na čovjeka. To je opasnost o kojoj razmišljaju virusolozi. Može jačati umjesto što smo kod korone očekivali da slabi. Očekivala sam da slabi i da sama sebe uguši. Moramo čekati, da vidimo“, ističe sagovornica portala Radiosarajevo.ba.

Govoreći o majmunskim boginjama na prostorima bivše Jugoslavije, na Balkanu, Gligić podvlači kako su svi vakcinisani antivarioličnom vakcinom visoko zaštićeni.

„Dakle, imamo visoki procent zaštite protiv majmunskog virusa. Oni koji su rođeni poslije 1980. godine,kad je WHO proglasila eradikaciju vaiole, dakle, da je nema nigdje, niko više nije vakcinisan. Postoji opasnost za tu mladu populaciju, ako se rašire da će oni masovnije obolijevati. Mi nećemo razbolijevat, mada nema vakcine koja 100 posto štiti. Dakle, oni koji su rođeni poslije 1980. godine su izloženi“, upozorila je.

Poručila je institucijama javnog zdravstva u regiji i vladama, da prate šta će reći struka. Da se vidi prati.

„Čujem da se u Sloveniji pojavio drugi slučaj. Neće nikog zaobići! Jako je gadno govoriti o virusima koji se nalaze u prirodi. Iznenada se probude i kreću napad. A u prirodi cirkuliše 500 virusa koji u određenim uslovima mogu da se adaptiraju na čovjeka, kao ovaj majmunski virus“, podvukla je Gligić.

Ipak, nije zabrinuta.

„Ima mjesta samo za brigu kako ćemo to dočekati i što prije sanirati. Što se tiče smrti. Nema visok mortalitet. Prenosi se seksualnim putem i kontaktom, kao i respiratornim putem. No, ponavljam, smrtnost nije velika. Bolnička liječenja, također, uglavnom izostaju. Nije alarmantna klinička slika“, zaključila je dr. Gligić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)