Biti zaštitar u BiH: Život na kocki, sitno u džepu

Radiosarajevo.ba
Biti zaštitar u BiH: Život na kocki, sitno u džepu

Ne može se kazati da su napadi na organe reda u Bosni i Hercegovini redovni, ne dešavaju se svaki dan. Ali da su česti, jesu. Ko zna koliko svega ostane daleko od novinskih redova i televizijskih priloga, ono što do javnosti dođe obično nas onako kolektivno zgrozi. Kad napadaju one koji bi red trebali čuvati, kako će se građani osjećati sigurno.

A građani se u glavnome gradu Bosne i Hercegovine ne osjećaju sigurnima. Pucnjave, pljačke, paljevine, bijesna vozila naspram vječito uplašenih pješaka... Sarajevo nije grad sigurnog života, nije već godinama. Bez naznaka da će se nešto promijeniti.

Herojski podvig sarajevskog zaštitara (VIDEO) 

Kada napadnu službeno lice, napali su državu. Nekad je bilo drukčije, milicija jeste povremeno znala strogoću trenirati bespotrebno, ali niko ne može reći da na ulici nije bilo sigurnije. U društvu s potpuno izmijenjenim sistemima vrijednosti svake vrste, napadi su česti i svakodnevni, ponekad bez razloga, onako. 

Napadaju, dakle, i one koji bi obične građane, javne prostorije i ustanove, trebali štititi. Jučer su napali zaštitara u jednoj sarajevskoj banci. Njih nekoliko tuklo je jednog dok je nemoćan ležao na podu. Herojski. S povredama je završio na KUM-u, primio pomoć i uskoro će ponovo na posao, kao i desetine kolega sličnih sudbina. Zbog čega? 

Sve za 500 ili 600 maraka mjesečno

Biti zaštitar u našoj zemlji jedno je od najnepopularnijih zanimanja. Uglavnom loši uvjeti rada, čekanje ničega, konstantna prijetnja opasnostima - sve za 500 ili 600 maraka koliko iznosi njihova prosječna plaća.

A napadi su sve češći. Kako se s problemima nose zaštitarske agencije kao poslodavci? Kako su za portal Radiosarajevo.ba potvrdili iz Agencije Securitas, prema internim pravilima, za svaki vanredni angažman ili situaciju, zaštitar se adekvatno nagradi.

''Prema internim procedurama, za svaki vanredni angažman ili situaciju zaštitar se adekvatno nagradi. Redovno se svakog mjeseca bira zaštitar mjeseca, koji uz pohvalu za vanredni angažman dobiva i finansijsku nadoknadu, dalje, neposredni rukovodioci nagrađuju zaposlenika koji se istakne tokom obavljanja radnih dužnosti. Osim toga, dogodi se i da klijenti nagrade zaštitara koji rade na njihovim objektima'', kazala nam je Daniela Gogić, direktorica marketinga i komunikacija Agencije Securitas.

Dodala je da se napadi na zaštitare dešavaju, ali o njihovoj učestalosti podatke nismo dobili.

O finansijskim uvjetima pod kojima zaštitari obavljaju svoje svakodnevno zadatke, Gogić nam je kratko kazala.

Bruto plaća 850 maraka

''Minimalna bruto primanja zaštitara u Agenciji Securitas iznose 850 KM za najjednostavnije zaštitarske poslove. Bruto plaća se proporcionalno uvećava u skladu sa složenosti zadataka koje obavljaju i rizicima koje nosi radno mjesto'', kazala nam direktorica Gogić.

U nizu napada prisjetit ćemo se jednog od najstrašnijih. Desio se sredinom 2012. godine kada je zaštitar Agencije Glock pokušavajući spriječiti krađu u jednom tržnom centru na Ilidži, zadobio teške tjelesne povrede. Napadač mu je tada nožem probio plućnu maramicu i pneumotoraks. 

Podsjetit ćemo se i na posljednji slučaj zabilježen jučer u sarajevskom naselju Socijalno. Više lica nasrnulo je na zaštitara dok je hvatao lopova, nanijevši mu pri tome lakše tjelesne povrede.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije