Bihaćki psi pronašli nove domove u Sloveniji

Radiosarajevo.ba
Bihaćki psi pronašli nove domove u Sloveniji
/ FOTO: Adnan Učambarlić

Predstavnice Zavoda Zadnje Upanje iz Slovenije posjetile su Bihać, gdje su lokalnom udruženju za zaštitu i dobrobit životinja - Spas, donijele pomoć u hrani za pse. Sa sobom su odvele i 12 bihaćkih pasa, od kojih su dva otišla na liječenje, a za 10 je su već unaprijed pronađeni domovi u Sloveniji. U ovoj posjeti pridružili su im se i predstavnici sarajevskog udruženja Avlijaneri.

Na pitanje zašto udomljavaju pse iz BiH, a ne iz Slovenije odgovorila nam je Valerija Kršlin, koja objašnjava da jednako pomažu i psima iz Slovenije, ali da misli da je pomoć psima u BiH potrebnije.

"Trebali bismo uskoro doći i u Sarajevo. Pripremili smo dom za jednog psa iz prihvatilišta u Gladnom polju. Ipak, zbog velikih troškova puta, morat ćemo prvo sačekati da se javi još neki udomitelj za pse iz Sarajeva, pa da se troškovi podijele", rekla je Kršlin za Radiosarajevo.ba.

Za Senada Rošića iz udruženja Spas iz Bihaća ovakva posjeta drugih NVO iz Evropske unije prije svega znači ugodno druženje koje psima može puno pomoći.

"Nekolicina njih udomljeni u EU u stalne domove. Ovi koji su ostali - dobili hranu. Razgovarali smo i sa nadležnima za općinski azil te smo dobili obećanje o izmještanju azila sa deponije i stvaranju boljih uslova za pse. Također, razgovarano je i o mogućnosti da vlasti potpomognu udomljavanja nenaplaćivanjem taksi, sufinansiranjem veterinarske obrade pasa koji se udomljavaju i programom registracije vlasničkih pasa. Sa veterinarskom inspekcijom su razmijenjena mišljenja o načinu njihovog djelovanja u EU i Sarajevu. Nije isto kada nadležni organi obećaju nešto pred lokalnim NVO-om i kada to urade pred prestavnicima iz EU i glavnog grada", rekao je Rošić za Radiosarajevo.ba.

Adnan Smailbegović, predsjednik sarajevskog udruženja Avlijaneri, navodi kako su u Bihać došli jer su željeli pokazati kako Spas nije sam te da ima još puno ljudi koji se bore za rješavanje pitanja napuštinih životinja.

"Za nas pas nema svoje općinsko, gradsko niti entitetsko obilježje, kao ni vjersku ili etničku pripadnost. Nama je stalo do svake jedinke, bez ikakve razlike. Sa Zavodom Zadnje Upanje imamo odličnu saradnju. Do sada je više pasa. kako iz Sarajeva - tako i iz cijele BiH, udomljeno preko njih. Što je najvažnije - ti psi su otišli u sigurne domove, sa ugovorima i certifikatima validnim u EU, a redovno se obilaze i kontrolišu", rekao je Smailbegović za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije