BiH bi mogla dobiti prvu banku koštane srži

Radiosarajevo.ba
BiH bi mogla dobiti prvu banku koštane srži

BiH do sada nije imala banku koštane srži, zbog toga nije mogla postati članicom Evropske i svjetske asocijacije banaka.

Počinje formiranje registra Banke koštane srži u BiH

Cijena transplantacije koštane srži košta 300.000 eura bez troškova poslije operacije, formiranjem banke koštane u BiH transplantacija će koštati oko 50.000 eura - kazala je danas u Sarajevu predsjednica NVO 'Mala', Amela Sućeska, prezentirajući aktivnosti koje provodi organizacija pri osnivanju ove banke u BiH. 

NVO 'Mala' pokrenula je projekt formiranja banke koštane srži u BiH i navode da je to trenutno najznačajniji projekt u državi jer će njegovom realizacijom bh. stanovnici oboljeli od leukemije, dobiti priliku za izliječenje. 

Trenutno u BiH na transplantaciju koštane srži čeka oko 50 oboljelih, a njima treba po 400.000 eura. 

Projekt formiranja banke, navedeno je danas na konferenciji za medije, podržale su sve institucije sistema, vjerski velikodostojnici, privrednici u javnom i privatnom sektoru i građani BiH. 

Predstavnici NVO 'Mala' s predstavnicima Federalnog ministarstva zdravstva potpisali su Sporazum o saradnji na realizaciji projekta. Potpisali su sporazumi i s Fondacijom 'Ana Rukavina' iz Hrvatske koja na istom projektu radi sedam godina. 

Prvi korak ka formiranju bosanskohercegovačkog registra krenut će 14. augusta ove godine kad će početi prvo vađenje krvi za tipizacije. 

Vađenje krvi će biti održano ispred Katedrale u Sarajevu. 

''Naš plan je da se ovakve akcije održavaju svakih deset dana i da se obiđu sve općine u BiH'', kazala je Sućeska. 

Cilj ove akcije je da se skupi što više donatora krvi i da se obezbijede sredstva za tipizacije, čime bi BH Banka koštane srži ušla u europske i svjetske asocijacije Banaka koštane srži. 

''To je za naše pacijente spas, jer bi u tom slučaju transplantacija koštane srži umjesto 300.000 eura koštala 50.00 eura i finansiralo bi je naše zdravstvo'', pojasnio je predsjednik organizacije Abdulkadir Tuco. 

Aktivnosti vezane za realitaciju projekta će se u istom obimu provoditi u cijeloj BiH, a trenutno su u toku pregovori sa klubovima bh. dijaspore u svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije