Bh. olimpijske ljepotice 38 godina poslije: U kakvom su stanju i koje sadržaje nude

11
S.G.
Bh. olimpijske ljepotice 38 godina poslije: U kakvom su stanju i koje sadržaje nude
FOTO: Radiosarajevo.ba / Bjelašnica/ Jahorina

Zimske olimpijske igre u Sarajevu održane 1984. godine su bile i do dan danas su ostale najveći i najznačajniji sportski događaj ne samo u našoj zemlji nego i u ovom dijelu Evrope.

Glavni grad Bosne i Hercegovine tog je februara bio epicentar svijeta, a same igre su po njenom završetku proglašene najboljim i najuspješnijim koje su održane do tada.

To je potvrdio Juan Antonio Samaranch, tadašnji predsjednik Svjetskog olimpijskog komiteta u Zetri, dvorani koja danas nosi njegovo ime.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U toj dvorani održana su takmičenja u klizanju i hokeju, a planine Bjelašnica, Jahorina, Trebević i Igman bila rezervisana za nadmetanja najboljih svjetskih skijaša, sankača i ski skakača.

Ove godine navršava se punih 38 ljeta od organizacije ovog planetarnog događaja, a na nekim od ovih planina stanje je manje-više isto kao i te 1984.

Zašto je to tako razloga je mnogo.

Planina Igman je tek krajem 2020. godine otvorila vrata Hotela Monti, jedinog na ovoj planini koji je u funkciji. To je zaista porazna činjenica.

Hoteli Igman i Mrazište su i skoro tri decenije nakon završetka rata u ruševnom stanju i čekaju neke bolje dane, a isto se može reći i za skakaonice na ovoj planini.

Što se tiče Trebevića, planine koja je najbliža Sarajevu, stanje sa uslugom kud i kamo bolje.

Proteklih godina izgrađeno je nekoliko ugostiteljskih objekata, dok legenarna bob staza baš kao i skakaonice na Igmanu, čeka neke bolje dane.

Na Jahorini i Bjelašnici je sasvim druga priča. Lokalne i entitetske vlasti su na ove dvije planine uložile određena sredstva kako bi na njih vratile olimpijski duh.

Jahorina je poslijeratnom privatizacijom doživjela istinski procvat i ona danas s razlogom nosi epitet najboljeg i najmodernijeg ski centra u ovom dijelu Evrope.

S tom titulom idu i cijene koje su na ovoj bh. ljepotici zaista visoke. Prije par dana pisali smo o cijenama u jednom tamošnjem restoranu, a one su jednako visoke i kada je u pitanju ski pass.

Tako ćete za jednodnevno skijanje na ovoj planini u sredini sezone morati izdvojiti i 60 KM za odrasle osobe, dok cijena za djecu iznosi 50 KM.

Ukoliko tokom čitave sezone želite skijati skupa s jednim djetetom za taj luksuz ćete morati izdvojiti pomalo i nestvarnih 1700 KM

Bjelašnica s druge strane, s manjim brojem kilometara staza (11 naspram 47km na Jahorini) i nešto slabijom ponudom transporta nudi uživanje za gotovo duplo manje novca.

Cijena jednodnevnog skijanja na ovoj planini za odrasle osobe iznosi 35 KM, dok je za djecu cijena manja i ona iznosi 30 KM (do 18 godina) i 25 KM (do 12 godina).

Sezonske ski karte sa noćnim skijanjem iznose 950 KM za odrasle osobe i 800 KM bez skijanja u noćnim uvjetima.

Cijene variraju od planine i uvijeta, ali nema sumnje da užitak neće izostati za koju god od olimpijskih ljepotica da se odlučite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije