'Bečka filharmonija će otvoriti Vijećnicu'

Radiosarajevo.ba
'Bečka filharmonija će otvoriti Vijećnicu'


Jedno od najreprezentativnijih zdanja Grada Sarajeva - Vijećnica, nekadašnji hram knjige koji će sutra napuniti tužnu 20. godišnjicu od kako je zapaljen i razoren, a oko dva miliona knjiga pretvoreno u pepeo, bit će u potpunosti obnovljena i otvorena u maju 2014. godine.

Vijećnicu će otvoriti Bečka filharmonija, najavio je to na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen, naglasivši da radovi na njenoj obnovi traju u punom kapacitetu, te da se paralelno rade treća i četvrta faza obnove.

Podsjetio je da je do sada u obnovu Vijećnice uloženo oko 11 miliona eura, a riječ je o donacijama nekoliko zemalja i gradova, te različitih nivoa vlasti u BiH.

Treća faza pri kraju

Treća faza obnove će biti završena za mjesec dana, a počela je još 2009. godine. U okviru nje su urađeni grubi građevinski radovi, obnova dijela krova, kamenorezački radovi na fasadi objekta, uz izradu unutrašnje i vanjske stolarije, te u konačnici rekonstrukcija i restauracija fasade, što je jedan od najsloženijih poslova. U toj su fazi sa stručnog aspekta učestvovali Institut za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta te Institut iz Beča s istom djelatnošću.


Dio sarajevske Vijećnice (Foto: Samir Cacan/Radiosarajevo.ba)

"Vijećnica ima 208 otvora, od čega 187 prozora. Obnova stolarije je bila delikatan zadatak, posebno jer se birao hrast kao izraz autentičnosti, te je pronađen onaj originalni s Vijećnice - s područja između Srebrenika i Brčkog", kazao je Behmen.

Vrijednost treće faze radova je 2.26 miliona eura, od čega je milion eura darovala Kraljevina Španija. Također, radove u okviru ove faze finansirali su i mnogi gradovi, kao što su Beograd, Zagreb, Podgorica, Prag i Budimpešta.

Pet miliona eura za četvrtu fazu obnove

U toku je i četvrta faza radova, u okviru koje će biti završena stolarija i oprema za salu Gradskog vijeća, što će biti urađeno najbliže originalnom izgledu iz 19. stoljeća.

"Sala Gradskog vijeća koristit će se, osim za sjednice, i za sve druge sadržaje. Vijećnica će biti fabrika nauke, kulture i umjetnosti. To će biti živ objekt koji će dati novi odnos između Vijećnice i grada Sarajeva", istaknuo je gradonačelnik i dodao da će ova faza koštati pet miliona eura.

Također, firma iz Pečuha koja je u vrijeme izgradnje Vijećnice radila ukrasne ploče od fajansa sama se ponudila da te ploče ponovo uradi po originalnim kalupima koje je sačuvala. Ujedno, originalna vrata Vijećnice je sačuvala Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) BiH, a nedavno su otpremljena u Kiseljak na restauraciju.

Behmen je ukratko podsjetio da je prva faza radova rađena 1996. godine i odnosila se na fizičku stabilnost objekta. Ovu je fazu finansirala Republika Austrija sa 750.000 eura. Druga faza radova završena je 2005. godine, u okviru koje je urađena vertikalna i horizontalna statičnost objekta i finansirala ih je Evropska unija s dva miliona i 250.000 eura.

Dokumentacija iz Haaga u viječnici?

On se nada da će u Vijećnici biti smještena i dokumentacija iz Haaga, za koju smatra da u svrhu znanja i istraživanja treba da pripadne Gradu Sarajevu.

Govoreći o budućoj namjeni Vijećnice, gradonačelnik ističe da će pored sjednica Gradskog vijeća tu biti organizirani brojni sadržaju različitog karaktera, kao i smještena raritetna izdanja NUB-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije