Bećirović: Republika Srpska je pred bankrotom

F. V.
Bećirović: Republika Srpska je pred bankrotom
Foto: Ifimes / Zijad Bećirović

Evropska komisija usvojila je ove sedmice prijedlog o makrofinansijskoj podršci od tri milijarde eura za deset partnera iz procesa proširenja i EU susjedstva, kako bi im pomogla u borbi protiv ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa (COVID-19), iz kojeg je izostavljena Srbija

U Briselu kao objašnjenje navode da Srbija nije tražila vanjsku finansijsku pomoć. Beogradska Politika s naslovnice vrišti kako "zbog zahvalnosti Kini i Rusiji EU prijeti Srbiji". 

U međuvremenu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da Srbija nije ni tražila pomoć od EU, "jer je već uzela kredite od Svjetske banke i Centralne evropske banke po povoljnijim uslovima, nego što su pozajmice za koje je EU odobrila sredstva". 

Korać: Vučić slavi Kinu, iako je pomoć platila Srbija, a avion čak EU!?

Šta je pozadina ove priče? 

Direktor Instituta IFIMES iz Ljubljane, dr. Zijad Bećirović, kaže da "Srbija savršeno dobro zna gdje pripada i to je Evropa". 

"Međutim, Srbija vrlo vješto igra igru s ključnim akterima na međunarodnoj sceni i njihovoj naklonjenosti stvarajući neku vrstu političke ljubomore. Srbija ima dobre ekonomske rezultate tako da pomoć EU u ovom slučaju nije bila neophodna. Nešto slično kao što Federacija BiH nije trebala vanrednu tranšu kredita MMF, ali to je uradila samo zbog bh. entiteta Republike Srpske, koja je zaista u teškoj situaciji, faktički pred bankrotom. Nedavno je britanski Guardian pisao kako u vrijeme pandemije COVID-19 za naklonjenost Srbije se nadmeću Kina, Rusija, EU i tu bi se mogle dodati još neke zemlje", kaže Bećirović. 

Dodaje kako skoro tri četvrtine ekonomske razmjene Srbije je sa zemljama članicama EU i onima koje treba da postanu članice. 

"Srbija je nesumnjivo dio Evrope, a ovakve igre na međunarodnoj sceni dobro dođu Srbiji, da sebe predstavi kao glavnog igrača u regionu. Tu ima najviše pragmatičnosti. Naime, EU sve vrijeme „mrcvari“ region sa mogućim članstvom u EU i zemlje se pragmatički okreću i prema drugim stranama svijeta, ne samo prema Zapadu. Kina sasvim sigurno postaje sve važniji igrač u međunarodnim odnosima i mnoge zapadne zemlje pokušavaju se bolje pozicionirati i ojačati saradnju sa Kinom.

Tu šansu za sebe vidi i Srbija i pokušava je što je moguće bolje iskoristi. Srbija je samo prihvatila ispruženu ruku Kine, koja je ponudila pomoć za vrijeme pandemije COVID-19, ali isto su uradile i neke zemlje EU kao što su Italija i Španija", zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije