Amira Medunjanin nam je ukrala srce: Čarolija se vratila kući

V. A. Z.
Amira Medunjanin nam je ukrala srce: Čarolija se vratila kući
Foto: Dženan Kriještorac / Koncert Amire Medunjanin u Zetri
Amira Medunjanin uz očaravajuću pratnju gudačkog orkestra Trondheim Solistene i svojih stalnih muzičkih prijatelja, pokazala je još jednom zašto je vladarica bh. muzičke scene.

Koncert u sarajevskoj Zetri po svemu je dostigao svjetske standarde, a najzaslužnija za to je upravo Amira, profesionalka par exelence, ali i umjetnica s dubokim senzibilitetom.

Olimpijska dvorana Zetra na ovom koncertu pretvorena je u prijatan prostrani koncertni prostor, ograđen crnim elegantnim zavjesama, uz odmjerenu igru svjetala i diskretnu dekoraciju.

U tehničkom smislu koncert je realiziran na visokom nivou, zvuk je bio kristalno čist. Čak je i grijanje dvorane radilo bez problema, što ranije nije bio slučaj. Očito da su se organizatori, agencija Star Travel, svojski potrudili da naprave atmosferu dostojnu Amirinog značaja.

A taj značaj, kada je riječ o žanru zvanom "world music", pripada samom svjetskom vrhu, dokazan nekoliko puta na izborima najboljih albuma, ali i rasprodanim koncertima po Europi i šire. Amira Medunjanin ima svoju publiku u Velikoj Britaniji, Švedskoj, na Balkanu, čak i na Tajlandu.

I svi su oni prepoznali njen napor da muzičku tradiciju svog podneblja podigne na nivo umjetnosti. U tome važno mjesto pripada i njenim stalnim suradnicima, muzičkim istomišljenicima, sjajnim gitaristima Anti Geli i Bošku Joviću, kontrabasisti Zvonimiru Šestaku i nadasve Bojanu Zulfikarpašiću, jazz virtuozu na klaviru.

Zajedno sa orkestrom koji je za ovu priliku stigao iz Norveške, napravili su koncert na kojem je lokalni izraz tradicionalnih pjesama iz Bosne, Makedonije, Hrvatske i Srbije, zvučao univerzalnim jezikom. 

Repertoar je obogaćen kvalitetnim izvedbama nekih od evegreen pjesama iz vremena ex-Yu  na koje su svoje potpise stavili Branimir Štulić ili Kemal Monteno. Publika je uz odobravanje prihvatila o goste koji su s Amirom pjevali u duetu - NIkolu Koju, Dinu Šarana i Borisa Dežulovića.    

 

U nadahnutim izvedbama i iskrenom govoru koji je diva Amira priredila na početku koncerta, učinila nas je ponosnima na Sarajevo, naš "zavičaj" u kojem proživiljavamo ponekad teške, ali i ponekad ovako čarobne trenutke.

Koncertom u Zetri, Amira Medunjanin osvojila je srca sarajevske publike ponovo nakon pet godina. Hvala joj za muziku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije