Crnogorska pjesnička nagrada za Marka Vešovića

Radiosarajevo.ba
Crnogorska pjesnička nagrada za Marka Vešovića


Književna nagrada Aleksandar Leso Ivanović za 2010. godinu pripala je istaknutom pjesniku Marku Vešoviću, saopšteno je Portalu Analitika iz Otvorenog kulturnog foruma.

Žiri u sastavu Aleksandra Nikčević Batrićević, Bogić Rakočević i Andrej Nikolaidis, predsjednik žirija, uglednom pjesniku je dodijelio priznanje za djelo "Knjiga žalbi" (Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, Podgorica 2010.)

U obrazloženju žirija se, između ostalog kaže da je „Knjiga žalbi" djelo čudesne pjesničke energije - tematski beskrajno razuđen, stilski gotovo besprijekoran pjesnički tekst.

Također se navodi da bogatstvo poetskog jezika i rijetka moć versifikacije čine tu knjigu vjerovatno najboljim ostvarenjem Marka Vešovića. "Knjiga žalbi" je u kreativnom dijalogu sa reprezentativnim evropskim poetskim praksama današnjice", navodi se dalje u obrazloženju.

Marko Vešović rođen je 14. marta 1945. u selu Pape kod Bijelog Polja. U Sarajevu je završio Filozofski fakultet. Postdiplomske studije završio je u Beogradu. Doktorsku disertaciju odbranio je u aprilu 2002. godine. Jedan je od najvažnijih autora postjugoslovenskih književnosti. Ubojiti je kolumnista i polemičar. Njegova knjiga „Poljska konjica" smatra se najboljom pjesničkom knjigom koja govori o ratu u Bosni i Hercegovini.

Nagrada, koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa, biće dodijeljena na Cetinju 23. septembra ove godine. U okviru književne večeri posvećene laureatu i djelu Lesa Ivanovića, čije ime ovo priznanje nosi, biće predstavljena i knjiga sastavljena od kritičkih tekstova, eseja i prikaza posvećenih Lesovom djelu, u izdanju OKF-a.

Nagradu je prošle godine obnovio Otvoreni kulturni forum - Cetinje i tom prilikom objavljena je knjiga "Jutra jugova" – izabrane pjesme Lesa Ivanovića. Prošlogodišnji laureat bio je crnogorski pjesnik Mladen Lompar. Nagrada je prošle odine dodijeljena pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore.

Prema propozicijama, nagrada "Aleksandar Leso Ivanović" se jednom godišnje dodjeljuje za najbolju knjigu poezije pisaca koji imaju prebivalište u Crnoj Gori i autora koji stvaraju na crnogorskom jeziku u inostranstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije