U galeriji Collegium Artisticum: Pogledajte izložbu "Zapisi" Edina Numankadića

0
Radiosarajevo.ba
U galeriji Collegium Artisticum: Pogledajte izložbu "Zapisi" Edina Numankadića
Foto: Dž.K. / Radiosarajevo.ba / Izložba "Zapisi" Edina Numankadića

U Collegium Artisticum, otvorena je izložba koja obuhvata nekoliko stotina radova iz ciklusa "Zapisi". Izložba će biti otvorena do 6. novembra 2024. goidne u terminu od 10:00 sati do 18:00 sati. 

Edin Numankadić je bh. likovni umjetnik koji djeluje od početka sedamdesetih godina, a završio je pedagošku akademiju u Sarajevu, na Katedri za likovno obrazovanje, te studirao Historiju jugoslavenskih književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Brojne samostalne izložbe i učešće na značajnijim internacionalnim umjetničkim smotrama, kao i brojne osvojene nagrade i priznanja, govore o njegovom aktivnom i kontinuiranom učešću u razvoju bosanskohercegovačke likovne umjetnosti.

Meteorolozi iz bh. susjedstva upozoravaju: "Stiže velika promjena, ledeni val je pred vratima"

Meteorolozi iz bh. susjedstva upozoravaju: "Stiže velika promjena, ledeni val je pred vratima"

Jedan je od osnivača umjetničke grupe 1+1+1 početkom sedamdesetih, Prostor-Oblik sredinom sedamdesetih godina i grupe KAMMEN. 

Bio je direktor Olimpijskog muzeja u Sarajevu i jedan od osnivača kolekcije Ars Aevi (Muzej savremene umjetnosti u Sarajevu) i njen stalni savjetnik. Član je ULUBiH-a od 1974. godine. Izlagao na oko 50 samostalnih i učestvovao na preko 350 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja među kojima su Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva i Orden francuskog viteza umjetnosti i književnosti. Dva puta je učestvovao na Venecijanskom bijenalu: 1993. godine sa projektom Svjedoci postojanja i 2003. godine u sklopu bosanskohercegovačke selekcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije