Tokom vikenda posjetite dva koncerta u sklopu projekta Muzički kamp za mlade virtuoze

0
Radiosarajevo.ba
Tokom vikenda posjetite dva koncerta u sklopu projekta Muzički kamp za mlade virtuoze
Oficijelni vizual / Koncert Kampa mladih virtuoza u Sarajevu

Najtalentovaniji mladi muzičari osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, okupljeni na majstorskim radionicama u Sarajevu, održat će svoje koncerte u danima predstojećeg vikenda. 

Prvi koncert će se održati u subotu, 17. decembra u Zemaljskom muzeju BiH u 18:00 sati, a drugi u nedjelju 18. decembra, u Katedrali Srca Isusova u 19:30 sati.

Koncertima će prethoditi generalna proba otvorena za javnost, čija je realizacija planirana za petak 16. decembar u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” od 18:00 sati. Ulaz na sve koncerte je besplatan. 

Romi proslavljaju svoj najveći praznik: Ovako izgleda Đurđevdan na Gorici u Sarajevu

Romi proslavljaju svoj najveći praznik: Ovako izgleda Đurđevdan na Gorici u Sarajevu

Ovo je finalna aktivnost projekta “Muzički kamp za mlade virtuoze” u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Udruženja istraživanje umjetnosti “Artes” u suradnji sa Centrom za muzičku edukaciju Univerziteta u Sarajevu i Odjela za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport Univerziteta u Sarajevu.

“Muzički kamp za mlade virtuoze” je platforma za mlade umjetnike iz cijele Bosne i Hercegovine, koja im omogućava zajedničko učenje i sviranje, kao i stvaranje ličnih i profesionalnih veza kroz zajedničko muziciranje. Okosnicu Muzičkog kampa čini kamerni orkestar koji je kroz intenzivne edukativne radionice pripremio ciklus od četiri virtuozna koncerta Četiri godišnja doba (A. Vivaldi).

Riječ je o izuzetnom umjetničko-obrazovnom projektu koji su još u protekloj godini započeli profesorica violine dr. Yeon Ju Jeong i dirgient i asistent na Muzičkoj akademiji mr. Fuad Šetić u saradnji sa Centrom za muzičku edukaciju MAS UNSA, na čelu sa dr. Nermom Hodžić-Mulabegović, s ciljem razvoja muzičkog izvođaštva mladih u Bosni i Hercegovini.

U proteklih godinu dana, u sklopu projekta održan je niz majstorskih radionica sa najtalentovanijim mladim muzičarima osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Nakon niza radionica u 24 škole iz 12 gradova, Sarajeva, Bihaća, Banja Luke, Bijeljine, Tuzle, Žepča, Zenice, Novog Travnika, Travnika, Mostara, Ljubuškog, Trebinja, te finalne audicije, odabrano je 16 najtalentovanijih mladih muzičara koji će od 10. do 19. decembra u Sarajevu imati orkestarsku majstorsku radionicu, sa prof. Yeon Ju Jeong i drugim predavačima, a koja će se na kraju rezultirati organizacijom dva koncerta.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, te ambasade Slovačke Republike i Republike Slovenije u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije