Sin potvrdio tužnu vijest: Umrla poznata glumica Kostadinka Velkovska

Radiosarajevo.ba
Sin potvrdio tužnu vijest: Umrla poznata glumica Kostadinka Velkovska
FOTO: Facebook / Kostadinka Velkovska

U 76. godini preminula je Kostadinka Velkovska, velika hrvatska pozorišna, televizijska i filmska glumica makedonskog porijekla.

"Mama je preminula u nedelju uvečer u staračkom domu", potvrdio je za 24 sata Nikola, sin hrvatske pozorišne, televizijske i filmske glumice Kostadinke Velkovske.

"Boli nas njen odlazak, ali držimo se. Borila se osam mjeseci", dodao je sin Nikola Podkrajac.

McKinley slavi 40 godina uz popuste i poklone

McKinley slavi 40 godina uz popuste i poklone

Glumica je izgubila bitku s teškim moždanim udarom, koji ju je onemogućio u oporavku. Rođena u Skopju, stigla je u Zagreb kako bi upisala Akademiju dramskih umjetnosti, a svoj iznimni talent demonstrirala je u pozorištu, televiziji i filmu.

Velkovska je ostvarila brojne karijerne uspjehe, bila je poznata po energiji i strasti kojom je pristupala svom poslu. U svojoj karijeri glumila je u različitim žanrovima, ističući se ulogama poput Jadranke u Metastazama, Kate u Moga tela gospodar te Marije Berković u Pod Krležinom glavom. Njezin bogat opus obuhvatao je rad u pozorištu, televiziji, filmu i sapunicama.

Unatoč profesionalnim uspjesima, Velkovska je doživjela i teške osobne tragedije, uključujući gubitak sestre i oca. U privatnom životu prošla je kroz četiri braka, suočila se s gubicima, no nikada nije izgubila vjeru u ljubav. Rođena kao iznimno kreativna umjetnica, suočila se i s ozbiljnim zdravstvenim izazovima, uključujući operaciju tumora na mozgu prije dvije godine.

Izuzetno disciplinirana i posvećena svom pozivu, Velkovska se teško pomirila s penzijom 2015. godine. Nakon penzije, ponovno je pronašla radnu strast u ulozi Majke Tereze u predstavi Svjetica u tami u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Ostavši okružena obitelji i prijateljima, Kostadinka Velkovska ostavlja iza sebe neizbrisiv trag u hrvatskoj glumačkoj zajednici. Njezin doprinos pozorištu, televiziji i filmu ostaje trajna inspiracija i sjećanje na talentiranu umjetnicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije