Počeli “Dani Zaima Muzaferije” u Visokom

1
Radiosarajevo.ba
Počeli “Dani Zaima Muzaferije” u Visokom
FOTO: Facebook / Dani Zaima Muzaferije

U Visokom su večeras počeli 18. “Dani Zaima Muzaferije”, manifestacija posvećena velikanu bh. glumišta Zaimu Muzaferiji.

Zvanično otvaranje manifestacije je počelo u Zavičajnom muzeju, izložbom bh. slikara Ibrahima Ljubovića.

"Lijepa novembarska Zaimova priča počela je razgovorom, a i u narednim danima možemo uživati u sjajnom programu. Imamo priliku da ponovno vidimo slike našeg bh. umjetnika. Zavičajni muzej je već 18 godinu dio ove lijepe priče i nadam se da će i dalje tako biti", kazala je Dženana Ganić, direktorica Zavičajnog muzeja. 

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Rasim Kadić, predsjednik Udruženja “Ars Tragovi” Visoko naglasio je kako će i u narednom periodu nastaviti sa ovim projektom. 

"Očekujte vrhunske programe, vrhunske likovne umjetnike, realizaciju teatra, i očekujte da će Visoko biti kulturna prijestolnica BiH u narednim danima", naglasio je Kadić uz poruku gradonačelniku da uvijek izdvaja novac za institucije kulture i manifestacije. 

Naglasili su da je velika obaveza, odgovornost, ali i čast i privilegija imati ovakvu manifestaciju u svom gradu. 

"Danas je praznik, Dan državnosti BiH, i treba ga slaviti, imamo dva praznika, a mi to radimo, danas je praznik kulture u Visokom zahvaljujući Udruženju Ars Tragovi i našem rahmetli Zaimu Muzaferiji. Mi moramo unapređivati našu kulturu. Ponosan sam i sretan što imamo ovakvu manifestaciju", kazao je gradonačelnik Visokog Mirza Ganić. 

Abdulah Sidran, Ljubovićev prijatelj i savremenik donio je knjigu "Sirova koža" na poklon i u jednom odlomku opisuje svoje druženje sa Ibrahimom Ljubovićem. 

"To što je slikar ok, ima i drugih golemih slikara, ali samo dobri Bog zna šta se sve udružilo i izmiješalo da se takva ljudska priroda stvori...", pročitali su djelić Sidranovih stihova o Ljuboviću.

Kako je večeras bilo na otvorenju pogledajte u videu u nastavku:

Program u narednim danima

Četvrtak, 26.11.2021.

19:00 – Otvorenje Manifestacije, Zavičajni muzej Visoko
– Obraćanje gostiju i predstavnika Udruženja
– Otvorenje izložbe slikara Ibrahima LJUBOVIĆA
– Promocija kataloga “Tragovi 2021” i kataloga LJUBOVIĆ

20:30 – “Profesionalac”, Teatar TOTAL, po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Jesenka Muzaferije, Kulturni centar Altindag Visoko

Petak, 26.11.2021.

19:00 – Savremena bosanskohercegovačka fotografija, Izložba, AUF – Asocijacija za umjetničku fotografiju BiH – Kulturni centar Altindag Visoko
20:00 – “Sve je do nas”, monodrama, Emir Hadžihafizbegović, Kulturni centar Altindag Visoko

Subota, 27.11.2021.

11:00 – “Abeceda”, Pozorište mladih Sarajevo, teatarska predstava za djecu reditelja Drage BUKE, po tekstu Feride DURAKOVIĆ, Kulturni centar Altindag Visoko

18:00 – Izložba slika – Muhamed BAJRAMOVIĆ, akademski slikar, u koprodukciji sa Galerijom LIKUM 76, i promocija Kataloga izložbe, Galerija LIKUM 76 Visoko

20:00 – “Kepler 452-B”, Pozorište “Bora Stanković”, Vranje, Srbija, predstava po tekstu Tijane GRUMIĆ, u režiji Juga ĐORĐEVIĆA, Kulturni centar Altindag Visoko

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije