Otvorena izložba 'El Prado na ulicama' u Sarajevu

1
Fena
Otvorena izložba 'El Prado na ulicama' u Sarajevu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Francisco Tardio Baeza

Izložba "El Prado na ulicama" otvorena je u srijedu, 29. maja na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu.

El Prado na ulicama je projekt koji je započeo 2015. godine i omogućio da djela Muzeja Prado zauzmu javne prostore na ulicama različitih gradova širom svijeta. Po prvi put, izložba dolazi na Balkan, posebno u grad Sarajevo.

Odabranih 30 remek-djela omogućit će putovanje kroz različite škole koje čine umjetnički pejzaž stalne kolekcije Muzeja Prado, upoznavanje sa historijom Španije, Europe i zapadne umjetnosti uz velike majstore španske slikarske umjetnosti.

Veličanstvena atmosfera u Narodnom pozorištu: Zubin Metha održao sjajan koncert i sve oduševio

Veličanstvena atmosfera u Narodnom pozorištu: Zubin Metha održao sjajan koncert i sve oduševio

Voditelj programa i međunarodnih odnosa Muzeja Prado Francisco Tardio Baeza kazao je da je izložba u Sarajevu rezultat odlične institucionalne saradnje.

"Ovaj projekt u stvari predstavlja dovođenje slavnih postavki muzeja građanima i ljudima širom svijeta. Bili smo u državama Južne Amerike, Kini, a sada konačno dolazimo u Sarajevo, koje je prvi grad na Balkanu u kojem ćemo se predstaviti. To nije koincidencija, odabrali smo ovaj grad zbog kulturoloških različitosti, a to je nešto što imamo i njegujemo u Španiji", kazao je Baeza. 

Načelnik Općine Stari grad Irfan Čengić kazao je da Španija na ovaj način predstavlja svoju kulturu nakon Belgije i Slovenije, koje su to učinile u proteklom periodu.

Drama u Madridu: Grupa zauzela muzej Prado i prijeti samoubistvom

Drama u Madridu: Grupa zauzela muzej Prado i prijeti samoubistvom

"Želimo omogućiti prijateljskim zemljama kao što je Španija da predstave svoju kulturnu baštinu na ulicama Starog grada. Na taj način dobivamo promociju tih zemalja, a turisti i građani mogu vidjeti zaista bogat sadržaj", izjavio je Čengić. 

Godine 1819. španski kralj Fernando VII otvorio je kraljevski muzej slika, iz kojeg je nastao današnji Državni muzej Prado, smješten u zgradi izgrađenoj krajem XVIII vijeka kao kabinet prirodne historije po nalogu njegovog djeda Carlosa III.

Srž muzejskih djela čine djela Kraljevskih zbirki, što pokazuje interes za umjetnost koji su iskazivali španski kraljevi, u svrhu ukršavanja svojih palata i rezidencija ili vjerskih objekata koje su imali pod svojom zaštitom. Kolekcija je 1872. godine proširena djelima iz Muzeja Trojstva nastalog iz primjene tzv. zakona o deamortizaciji iz 1835. i 1836. godine, a 1971. i brojnim djelima iz XIX vijeka iz Muzeja moderne umjetnosti. Tome treba dodati i brojne kupovine, donacije i priloge države.

U ovom trenutku Prado posjeduje više od 8.200 slika, a 30 iz grupe najvažnijih dio su ove izložbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije