"Tvrtko ponovo među Bosancima"

8
Radiosarajevo.ba
"Tvrtko ponovo među Bosancima"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Napomena: Tekst je (dijelom) satiričnog karaktera

Nakon noćnog desanta sa spomenikom kralju Tvrtku Kotromaniću gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je izjavila: "Odlučila sam da spomenik postavimo tokom noći, kako ne bi ometali redovno odvijanje saobraćaja i aktivnosti naših građana."

Sarajevo je grad s bogatom poviješću i kulturom, ali i sa stalnim gužvama u saobraćaju. U tom gradu, gdje svi trube na semaforu, a niko ne čuje šta vlast poručuje, odlučenoje da će spomenik kralju Tvrtku biti njihov najnoviji turistički adut.

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Spomenik je već postavljen preko puta Predsjedništva, iako su neki sugerisali da je to možda bio previše brz potez.

"Nemamo vremena za čekanje", rekla je gradonačelnica Sarajeva, "moramo dokazati da smo bolji od drugih gradova u Bosni."

U neočekivanom obratu događaja, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, najavio je postavljanje spomenika kralju Tvrtku Kotromaniću u Banjaluci.

Spomenik kralju Tvrtku u Banjoj Luci
Fotomontaža: Spomenik kralju Tvrtku u Banjoj Luci

Ovo je izazvalo oduševljenje, ali i nekoliko podsmijeha iz Mostara, koji se sada osjeća pozvanim da odgovori sličnim potezom: s dva kralja Tvrtka, jedan u zapadnom, a jedan u istočnom dijelu grada.

Dok se gradonačelnici i političari natječu za što više spomenika u svojim gradovima, čini se da je to potaknulo građane da se pitaju zašto se toliko zamaraju etničkim pitanjima kada se radi o povijesti i simbolima. I tako su, nakon što je Mostar najavio svoj odgovor, građani iz svih krajeva Bosne i Hercegovine zaključili da pripadaju istom narodu s različitim vjerama, te su odlučili izići na referendum kako bi vratili legitimnu zastavu s ljiljanima.

Spomenik kralju Tvrtku u Mostaru
Fotomontaža: Spomenik kralju Tvrtku u Mostaru

Na sastanku, dok su se ljudi dogovarali o referendumu, gradonačelnik Banjaluke izjavio je: "Nikada ovdje nije bila Srbija, nama su ljiljani sve! Ocilima neka se raduju s one strane Drine!"

Svojim riječima pokušao je naglasiti da su ljiljani, obzirom na historiju, simbol svih građana Bosne i Hercegovine.

Jedan od sudionika sastanka upitao je: "Tvrtko, pa to je katoličko ime, zar ne? Naša ljubav prema Tvrtkovim ljiljanima nikada nije bila veća." Također je primijetio da ljiljan heraldički predstavlja križ, sugerirajući da, ipak, simboli mogu imati i različite interpretacije. Neka se spomeniku banu Jelačiću raduju naši susjedi u Hrvatskoj, zaključio je ovaj narodni predstavnik.

Svi prisutni su se našli u euforiji i uhvatili su se u bosansko kolo, pokazujući da unatoč etničkim podjelama, humor i zajedništvo mogu prevladati teške političke situacije. Možda će ovaj referendum donijeti promjene, ali jedno je sigurno - Tvrtko je ponovno među Bosancima, bez obzira na vjerske i etničke podjele.

Satirični tekst, Autori: ChatGPT i Radiosarajevo.ba 

Satira je žanr likovne, književne i izvođačke umjetnosti, obično u obliku fikcije i rjeđe nefikcije, u kojem se poroci, gluposti, zloupotrebe i nedostaci ismijavaju, često s namjerom da se razotkriju ili posramljivanje uočenih mana pojedinaca, korporacija, vlade ili samog društva u cilju poboljšanja.

Iako je satira obično zamišljena kao duhovita, njena veća svrha je često konstruktivna društvena kritika, koristeći duhovitost da skrene pažnju kako na pojedinačna tako i na šira pitanja u društvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije