Bosanski kralj na prijestolju: Pogledajte kako izgleda Tvrtko I kroz oči umjetne inteligencije

11
Radiosarajevo.ba
Bosanski kralj na prijestolju: Pogledajte kako izgleda Tvrtko I kroz oči umjetne inteligencije
Foto: Instagram / Kralj Tvrtko I Kotromanić

Bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić dobio je danas, 29. augusta 2023. godine, spomenik u Sarajevu preko puta zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Bh. fotograf Safet Hadžimusić pokazao je kako bi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić izgledao generisan kroz umjetnu inteligenciju.

Kralj Tvrtko I Kotromanić prikazan je dok sjedi na prijestolju s krunom na glavi.
 
Stjepan Tvrtko I Kotromanić (oko 1338 – oko 10. marta 1391) bio je bosanski ban od 1353. do 1377, a zatim i prvi bosanski kralj do 1391. Tvrtko I se smatra jednim od najvećih srednjovjekovnih vladara Bosne, koji je za sobom ostavio zemlju veću, jaču, politički uticajniju i vojno sposobniju od one koju je naslijedio.

Obrisan Instagram profil Jelene Karleuše: Crnogorci tvrde - 'Nismo botovi, pravi smo ljudi'

Obrisan Instagram profil Jelene Karleuše: Crnogorci tvrde - 'Nismo botovi, pravi smo ljudi'

Njegovim političkim dostignućima doprinijela je feudalna anarhija u Srbiji i Hrvatskoj, dok Osmanlije još uvijek nisu ozbiljno ugrozile. Bosanska privreda je bila na vrhuncu, pojavila su se nova naselja i trgovački centri i poboljšao se životni standard njegovih podanika. U toku njegove vladavine Bosna je doživjela najveći politički, vojni, teritorijalni, i privredni uspon i razvitak feudalnog društva.

Tokom svoje vladavine Tvrtko I u velikoj mjeri je proširio teritorij bosanske države, tako da je Bosna obuhvatila i mnoge krajeve koji pripadaju današnjoj Republici Hrvatskoj (primjerice, gradove Split, Trogir i Šibenik, te otoke Brač, Hvar i Korčulu). U tom periodu ostvarena je politička stabilnost te značajan kulturni i duhovni napredak, što ga je učinilo najmoćnijim vladarom u historiji srednjovjekovne Bosne.

Bosnom je vladao od 1353. do 1377. godine sa titulom bana, a od 1377. do 1391. godine sa titulom kralja, kao okrunjeni vladar Bosanskog kraljevstva. U tom periodu, Bosansko kraljevstvo je na vrhuncu moći; jačaju ekonomija, trgovina, ugled kraljevstva raste, kralj je formirao bosansku mornaricu, proširio je svoju vlast na susjedne zemlje, bio je prisutan u politici Hrvatske, Srbije, Mađarske, Venecije, Napulja…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije